Sneijder voor 7,5 mln naar Turkse topclub Galatasaray

Wesley Sneijder verhuist van Inter naar Galatasaray. De voetbalclub uit Istanbul betaalt volgens Turkse media 7,5 miljoen euro voor de 28-jarige international.

Sneijder kwam sinds september vorig jaar niet in actie bij Inter wegens blessures en een conflict over salarisverlaging. Inter wilde van zijn hoge salaris af en bereikte twee weken geleden al een akkoord met Galatasaray. Gisteren kwam Sneijder ook persoonlijk rond met de Turkse recordkampioen, meldt de club. Vandaag zou Sneijder medisch worden gekeurd en, mits fit bevonden, aan het publiek worden gepresenteerd.

Galatasaray zou later vanmiddag details bekendmaken over de overeenkomst, maar volgens diverse media tekent Sneijder een contract voor 3,5 jaar. Volgens de Turkse krant Hürriyet strijkt Sneijder een jaarsalaris van 4 miljoen op, plus een bonus van 25.000 euro per gespeelde wedstrijd. Een kampioenschap levert volgens de krant een half miljoen op, winst van de Champions League een kwart miljoen. Zijn zaakwaarnemer Søren Lerby zou een miljoen krijgen.

Wesley Sneijder begon zijn profloopbaan in 2002 bij Ajax. In 2007 stapte hij voor 27 miljoen over naar Real Madrid. Nadat hij in Spanje op een zijspoor belandde, nam Inter hem in 2009 voor 15 miljoen over. In zijn eerste seizoen bij de nerazzurri won hij de Italiaanse titel, de nationale beker en de Champions League.

Sneijder kreeg in Milaan salarisverhoging en contractverlenging tot medio 2015. Inter wilde dat hij op termijn toch zou inleveren. Toen hij dit weigerde, werd hij niet meer opgesteld. Sneijder hoopte vervolgens op een transfer naar Engeland. Concrete interesse bleef uit, waardoor de 90-voudig international uiteindelijk koos voor een overgang naar Turkije.

Komende zondag hoopt Sneijder zijn debuut te maken in de derby tegen stadgenoot Besiktas. Galatasaray staat bovenaan, Besiktas volgt op twee punten.

Sneijder kwam dit seizoen voor Inter nog niet in actie in het hoofdtoernooi van de Europa League. Hierdoor is hij inzetbaar als Galatasaray volgende maand thuis speelt tegen Schalke 04 in de achtste finale van de Champions League.

Galatasaray SK is de succesvolste club van Turkije. De club heeft de meeste landstitels (18) en bekers (15) gewonnen. In 2000 was Cimbom de eerste Turkse winnaar van de UEFA Cup (nu Europa League). Toen won de club de triple door ook kampioen te worden en de beker te winnen.

De Turkse Süper Lig is volgens de ranglijst van de UEFA, gebaseerd op resultaten in Champions- en Europa League, de twaalfde competitie van Europa. Nederland staat achtste.