Showmannetje van 18 jaar

De Deense Ajax-aanvaller Viktor Fischer was gisteren de grote uitblinker in de 3-0 zege op rivaal Feyenoord.

NOVUM65:EREDIVISIE AJAX FEYENOORD:AMSTERDAM;20JAN2013-Viktor Fischer viert zijn goal en zet de stand op 1-0Novum/rm/str.robert meerding Novum ROBERT MEERDING

Amsterdam. Viktor Fischer, vraag het de Denen, daar gaan we nog veel van horen. Danish Dynamite. „Met zijn neus naar de goal is hij zó dreigend”, sprak Ajax-teamgenoot Lasse Schöne gistermiddag na de 3-0 overwinning van Ajax op Feyenoord. „Op die manier maakt hij heel veel los. Hij is niet de man die de hele tijd maar kaatst en draait. Meer zoals je hem deze wedstrijd zag: een momentspeler.”

Momenten bijvoorbeeld als de loopactie van linksbuiten naar binnen, die perfect begrepen werd door aangever Ajax-verdediger Niklas Moisander: 1-0. Een half uur later: blunder van Feyenoord-verdediger Joris Mathijsen, afgestraft met een knal in de korte hoek (2-0). Het had zo een hattrick kunnen zijn toen Fischer, vlak na zijn tweede doelpunt, in één beweging een pass controleerde en de bal onder zich doorhaalde. Hij schoot naast.

Maar hij, Fischer, wil meer zijn dan een momentenman. Na de Klassieker in de Arena was hij zelf nog het hardst over zijn eigen optreden. „Eigenlijk ging niets goed. Oké, ik beslis ’m wel, maar het was geen goeie wedstrijd. Ik had heel veel balverlies. Ik heb bijna geen goeie dingen gedaan, behalve dan twee doelpunten.”

Het was geen valse bescheidenheid van de jonge Deen, want het kon inderdaad veel beter dan zoals het gistermiddag ging. Dat Fischer een half uur voor tijd door trainer Frank de Boer naar de kant gehaald werd, was niet uit te leggen als een applauswissel. „Ik was een beetje moe. Die wissel was terecht.”

Begin vorige maand had hij zijn doorbraak tegen PSV (doelpunt, assist). Nu alweer dit: twee keer scoren in de Klassieker. Een wedstrijd waarvan de linksbuiten, die na anderhalf jaar in Amsterdam vloeiend Nederlands spreekt, prima de gevoelstemperatuur aanvoelt. „Dit is niet te vergelijken met andere wedstrijden, die haat tussen twee clubs. De sfeer was gewoon fantastisch, ik vond het geweldig.”

Hij begroette de wachtende journalisten na de wedstrijd met low-fives. Showmannetje van achttien jaar met de wereld aan zijn voeten. Ploeggenoot Christian Poulsen (32) krijgt in het voorbijgaan een forse tik op zijn achterste. Hoezo ontzag voor de nestor van de kleedkamer – de man van wie Fischer naar eigen zeggen de discipline leerde om „elke dag” het krachthonk in te gaan.

Poulsen, gistermiddag opnieuw de strateeg op het volledig Deense middenveld van Ajax, relativeert zijn mentorrol. „We hebben vooral veel lol samen. Het is ook niet dat wij Denen samenklitten. Maar we kunnen elkaar wel helpen, praten over hoe het beter kan. Ik ben toch veertien jaar ouder dan Viktor.”

Fischer is na de twintigjarige Ajacied Christian Eriksen „de new thing” in Denemarken, zei oud-speler Kenneth Perez vorige maand desgevraagd. De Deense assistent-trainer van Ajax A1 zag tevreden hoe Ajax het talent op zijn zestiende voor 1,3 miljoen euro overnam van de Deense club Midtjylland. Weggekaapt voor de neus van verschillende Europese topclubs. Nooit eerder betaalde Ajax zoveel voor zo’n jonge speler.

Maar zijn debuut in de Arena, de wedstrijd om de Johan Cruijff-schaal augustus vorig jaar, was om snel te vergeten. Een 4-2 nederlaag, zelf geen enkele rol van betekenis. De Boer stuurde Fischer meteen terug naar de A1, waar Perez hem opving. „Dat was even hard voor die jongen. Het is een delicate leeftijd. Het is de laatste stap, hij had er al aan geroken en dan moet je een pas op de plaats maken. Maar ik denk dat het goed voor hem was zo’n beslissing te moeten verwerken.”

Perez ziet vooral „een denker” in zijn jonge landgenoot. „Wie veel denkt, die twijfelt ook vaak. Viktor heeft dat soms te veel. In voetbal moet je dingen gewoon laten gebeuren.”

Zoals tegen Feyenoord dus gistermiddag. Bij momenten dan.

    • Bart Hinke