Raborenners bekennen dopegebruik

Marc Lotz en Danny Nelissen hebben toegegeven bij Rabobank het verboden middel epo te hebben gebruikt. Deze krant berichtte zaterdag over dopegebruik bij Rabobank sinds 1996. Nelissen was een van de betrokkenen die in de krant anoniem hun verhaal deden.

Hij zei tegen RTL: „In 1996 en 1997 gebruikte ik epo, toegediend door ploegarts Geert Leinders”, onder verwijzing naar de vermeende spil in het dopingnetwerk. Nelissen, in 1995 wereldkampioen amateurs: „We werden uitgelachen, vernederd. De ploegleiding vond ons watjes, we moesten wat doen. Ik heb het nooit zelf hoeven kopen, dat was een ploeg-issue. Ik weet niet hoe dat later is gegaan.”

Behalve van epo maakte Nelissen gebruik van cortisonen, zegt hij nu. „Ik had geen diploma, was bang dat ik vrouw en kinderen niet kon onderhouden. Dat dwong me ertoe.”

Nelissen spande in 1997 een kort geding aan tegen Dagblad De Limburger, dat zijn naam noemde in een dopingaffaire. Uit een FIOD-dossier dat de krant onthulde, bleek dat Nelissen bezoeker was van de praktijk van de Limburgse arts Sanders. Die leverde doping leverde aan PDM, waarvoor Nelissen eerder reed.

Lotz bekende gisteren bij de Limburgse zender L1. Hij reed van 1997 tot en met 2004 bij Rabo. In 2005 werd hij voor twee jaar geschorst, nadat bij hem thuis epo was gevonden. Hij reed toen voor QuickStep.