Plezier en geloof: groot contrast Ajax en PSV

Koopclubs – PSV voorop – maakten dit weekend misstappen. Ajax won het rechtstreekse duel tussen opleidingsclubs. Het vertrouwen is onwrikbaar.

Ajax is als de grote winnaar uit de winterstop gekomen. Het elftal van Frank de Boer rekende in de klassieker in de Arena af met Feyenoord (3-0) en zag de concurrenten FC Twente, PSV en Vitesse misstappen maken. Plezier en het geloof in eigen kunnen gaan zichtbaar hand in hand in Amsterdam. „We zitten in een goede fase. Laten we dat koesteren”, zei De Boer koeltjes na afloop in de lekkende persruimte van Ajax.

Vanaf het moment dat De Boer ruim twee jaar geleden als hoofdtrainer van Ajax begon, deed hij dat onder het predicaat ‘werk in uitvoering’. De Nederlandse recordkampioen onderging in allerlei opzichten een metamorfose. Het bestuur, de jeugdopleiding en de selectie en delen van het stadion werden de afgelopen tijd vernieuwd. De hoofdtrainer was één van de weinige stabiele factoren binnen de club, die mede wegens financiële krapte terugkeerde naar de basis. Zelf talenten grootbrengen volgens de filosofie van Ajax.

De Boer hoefde de afgelopen twee seizoenen geen kampioen van Nederland te worden – en werd het toch. Het vertrouwen is onwrikbaar. De resultaten sterkten de jonge trainer (42) voort te gaan op de ingeslagen weg. Het bijna perfecte positiespel van Barcelona blijft als blauwdruk gelden, ondanks de wetenschap dat de Ajax-selectie nooit het niveau van de Catalaanse topclub zal kunnen benaderen. Al was het maar omdat Ajax ieder jaar zijn beste spelers ziet vertrekken.

Het siert De Boer dat hij naar eigen zeggen niet snel zal zwichten voor een lucratieve aanbieding uit bijvoorbeeld Rusland. De voormalige verdediger sloeg ook niet met zijn vuist op tafel toen directeur voetbalzaken Marc Overmars geen miljoenen wilde uitgeven voor Luciano Narsingh. De Boer schikte zich in en werkte vol overgave met het spelersmateriaal dat hij ter beschikking had. Een reeks van gelijke spelen maakte hem tijdens de eerste seizoenshelft niet nerveus.

Net als in de voorgaande twee seizoenen lijkt Ajax gaandeweg steeds beter in elkaar te passen. En waar bij PSV het chagrijn over het trainingskamp in Thailand deze maand breed uitgemeten werd, keerde de spelersgroep van Ajax ondanks de soms lastige omstandigheden vol positivisme terug van de oefenstage in Rio.

Dat plezier was gisteren in de uitverkochte Arena – nog steeds zonder supporters van Feyenoord – op het veld en op de tribunes terug te zien. Ajax strafte de aartsrivaal uit Rotterdam in de eerste helft met bravoure af en zag met tweevoudig doelpuntenmaker Viktor Fischer een nieuwe ‘klassiekerheld’ opstaan. Zo lijkt Ajax al een ideale opvolger van Christian Eriksen in huis te hebben – al spelen beide jonge Denen zich nadrukkelijk in de kijker bij grote Europese clubs.

Met trainer Frank de Boer als het geliefde boegbeeld van Ajax zijn het cynisme en het negativisme binnen de club verdwenen. Het gaf de Amsterdammers voldoening dat Feyenoord net als FC Twente en PSV in de Arena werd overklast. De Rotterdamse volksclub heeft onder Ronald Koeman met veel eigen jeugdspelers weliswaar zijn eigenwaarde hervonden, maar de Coolsingel zal dit voorjaar waarschijnlijk leeg blijven.

Ajax moet FC Twente en PSV na de negentiende speelronde nog voor zich dulden in de eredivisie, maar de zorgen in Amsterdam lijken voorlopig kleiner dan die in Enschede en Eindhoven. In een weekeinde waarin de provincieclubs hoopten te profiteren van de confrontatie tussen de voetbalbolwerken uit Amsterdam en Rotterdam, werd er meer dan een paar punten verspeeld. FC Twente, PSV en Vitesse gingen ten onder aan de door hen zelf opgelegde druk. De ‘koopclubs’ verspeelden goodwill bij vriend en vijand.

PSV haalde trainer Dick Advocaat, Mark van Bommel en Narsingh naar Eindhoven met slechts één doel: de landstitel. Met het aantrekken van Oscar Hiljemark en mogelijk Adam Maher hoopt PSV nog meer zekerheid te krijgen. Maar als het misgaat zoals afgelopen vrijdag tegen PEC, vieren woede en onvrede de boventoon. Met Erik Pieters, die na een rode kaart een raam kapot sloeg en zich ernstig blesseerde (zie inzet boven) als toonbeeld van frustratie.

Het contrast met Ajax was dit seizoen nog niet zó groot.

    • Koen Greven