Online opslagsite Mega populair bij lancering

Gisteren kwam de site en digitale opslagplaats „Mega” online. In de eerste veertien uur registreerden daar al een half miljoen mensen, volgens de oprichter.

SYDNEY. De website, waarmee gebruikers online grote bestanden tot 50 gigabite kunnen uploaden en delen, is bedacht door internetondernemer Kim Dotcom. Dotcom had al eerder de succesvolle site Megaupload gelanceerd, maar die is precies een jaar geleden door de FBI uit de lucht gehaald. De Amerikaanse regering vond dat Megaupload, toen een van de meest populaire sites ter wereld, verantwoordelijk was voor illegaal uploaden van bestanden en daarmee onwettig 175 miljoen dollar verdiende. De site zou copyrights schenden omdat er massaal muziek en films op werden uitgewisseld.

Het grote verschil tussen de nieuwe site Mega en de eerdere site Megaupload, is dat de gebruikers nu zelf het beheer en de verantwoordelijkheid over hun bestanden hebben. Die gegevens worden versleuteld, zodat Mega geen inzicht heeft in wat de gebruikers delen met elkaar. Daarom kan de site volgens Dotcom ook niet verantwoordelijk worden gehouden.

Ook maakt Mega geen gebruik van hosts in de VS, zodat de Amerikaanse autoriteiten de site niet kunnen sluiten.

Dotcom, in Duitsland geboren als Kim Schmitz, werd vorig jaar bij het offline halen van Megaupload ook opgepakt. Hij is nu op borgtocht vrij en probeert in zijn villa in Nieuw-Zeeland zijn uitlevering aan de VS te voorkomen. AP