Verraderlijke gladheid in de driehoek Rotterdam-Woensdrecht-Eindhoven

De ochtendspits kwam vanochtend eerder op gang, maar veel snelwegen liggen er begaanbaar bij. Foto ANP / Robin Utrecht

Rond Breda en Gouda zijn in de ochtendspits meerdere ongelukken gebeurd door opvriezende neerslag. Het winterweer leek maandagochtend vooral het noorden te treffen. De randstad kwam er genadig af en de totale filelengte loopt terug.

In het zuiden en in de Randstad was het al enige tijd opgehouden met sneeuwen en waren de wegen sneeuwvrij gemaakt. “Het ziet er dan veilig uit maar als dan opeens regen op het wegdek bevriest kan het snel gevaarlijk worden.”

Rijkswaterstaat waarschuwt voor verraderlijke gladheid in de driehoek Rotterdam-Woensdrecht-Eindhoven.

Twitter avatar ANWBverkeer ANWBverkeer Gladheid door IJZEL in Zuid-Holland en Noordd-Brabant.
Twitter avatar vid VID PAS OP! Rond Breda is het erg GLAD! Er zijn veel aanrijdingen gebeurd. Houd rekening met vertraging!

Rijkswaterstaat heeft sinds zaterdag 12.000 ton zout gestrooid. De meeste wegen in de Randstad en het zuiden van het land zijn hierdoor weer sneeuwvrij en goed begaanbaar. Dat geldt ook voor de meeste spitsstroken.

Veel hinder noordelijke provincies

In de Randstad zijn er niet veel problemen vergeleken met een normale maandag, maar in de noordelijke provincies is er veel hinder. Bij Delfzijl is een provinciale weg afgesloten vanwege een ongeluk. De sneeuw in het noorden blijft voorlopig aanhouden.

Het treinverkeer kampt met zeven sein- en wisselstoringen. Die doen zich onder meer bij Schiphol, Groningen, Leeuwarden, Wageningen en Breda voor.

Schiphol

Het winterweer heeft ook effect op het vliegverkeer. Op Schiphol zijn tien tot vijftien vluchten geannuleerd. Enkele vluchten zijn vertraagd. De problemen komen volgens een woordvoerder vooral door het winterweer op luchthavens in het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Duitsland. Dat heeft zijn weerslag op het vluchtschema van Schiphol.

KNMI: extreem weer in bovenste helft Nederland

De meeste spitsstroken kunnen waarschijnlijk wel open. De VID verwacht een zeer zware ochtendspits met een piek van vijfhonderd kilometer. In het laatste deel van de nacht viel minder sneeuw in de Randstad, daarom verwacht de VID dat de spits niet zo lang wordt als afgelopen dinsdag. Over het algemeen is er op dinsdag ook meer verkeersaanbod dan maandag.

Het KNMI waarschuwt nog voor extreem weer in Noord-Holland, Friesland, Groningen, Drenthe en Flevoland. Automobilisten moeten rekening houden met sneeuwduinen en stuifsneeuw.

    • Jules Seegers