‘Nog even achterom kijken, want dit zie ik nooit meer’

Zo’n zes- tot achthonderdduizend mensen zag hij staan bij het Capitool in Washington. Obama werd in november herkozen en vandaag ingehuldigd. Hij keek vooruit op de aankomende vier jaar, maar dit korte fragment laat zien dat hij niet vergat ook even van het moment te genieten.

Obama na zijn inhuldiging. Obama na zijn inhuldiging.

Zo’n zes- tot achthonderdduizend mensen zag hij staan bij het Capitool in Washington. Obama werd in november herkozen en vandaag ingehuldigd. Hij keek vooruit op de aankomende vier jaar, maar dit korte fragment laat zien dat hij niet vergat ook even van het moment te genieten.

Als Obama met zijn familie en andere naasten wegloopt, draait hij zich nog even om. Liplezers kunnen erin herkennen dat Obama zegt: “Ik wil nog één keer kijken. Dit ga ik nooit meer zien.” Dan kijkt hij tevreden naar de menigte die hij zojuist heeft toegesproken. Een kleine glimlach.

Als animated gif (pas op, dit filmpje eindigt nooit):

Obama: "I want to take a look one more time, I'm not going to see this again."

Obama: "I want to take a look one more time, I'm not going to see this again."Obama: "I want to take a look one more time, I'm not going to see this again."

En als filmpje, ook van Now This News, waarin iets meer van het moment te zien is en waarin we Obama de woorden horen zeggen:

Aan het einde van het gifje kun je zien dat er een fotograaf komt aanlopen en een foto neemt over de schouder van Obama. Dat is Pete Souza, de officiële Witte Huis-fotograaf. Het zou dus goed kunnen dat wat Obama precies voor de laatste keer zag, ook vastgelegd is. Die foto zou dan binnenkort op dit Flickr-account moeten verschijnen.

Ook leuk is dit kijkje achter de schermen van de inauguratie: op de vloer van het plateau staat aangegeven waar iedereen moet gaan staan. Meneer de president, u daar rechts, alstublieft.

Foto Reuters / Win Mcnamee

Foto Reuters / Win McnameeFoto Reuters / Win Mcnamee

En ten slotte: hier een foto van vanmiddag waar The New York Times veel van de aanwezigen met naam en toenaam aanwijst.

    • Peter Zantingh