Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

NMa: dit jaar verwachten we ten minste zeven ziekenhuisfusies

De Reinier de Graaf Groep (Delft, Voorburg, Naaldwijk) mag samengaan met het HagaZiekenhuis uit Den Haag (Foto).
De Reinier de Graaf Groep (Delft, Voorburg, Naaldwijk) mag samengaan met het HagaZiekenhuis uit Den Haag (Foto). Foto ANP / Evert-Jan Daniels

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) verwacht dit jaar ten minste zeven fusies van ziekenhuizen. Dat zegt NMa-bestuurder Henk Don in een toelichting op de jongste fusie die goedgekeurd is. Vanmiddag maakte de toezichthouder bekend dat de Reinier de Graaf Groep (Delft, Voorburg, Naaldwijk) mag samengaan met het HagaZiekenhuis uit Den Haag.

Het is de eerste goedgekeurde ziekenhuisfusie van 2013. Het aantal ziekenhuizen in Nederland daalt gestaag (nu rond de 90) doordat instellingen met elkaar samengaan. Nog nooit is een ziekenhuisfusie afgekeurd. “We hadden er in 2012 zeven en verwachten dat het er in 2013 niet minder zullen zijn”, zegt Don.

Veel kritiek op ziekenhuisfusies

De laatste tijd hebben sommige artsen, economen en politici kritiek op de fusies. Zij stellen dat schaalvergroting tot onnodig hoge kosten leidt. Volgens hen is de ideale grootte 300 bedden; veel ziekenhuizen hebben nu meer dan 600 bedden. Ook vragen ze zich af of sommige ziekenhuizen niet te groot worden om patiëntvriendelijk te blijven.

De fusie in de regio Den Haag stuit volgens Don op weinig problemen omdat er genoeg alternatieve ziekenhuizen in de buurt zijn. Dat is het belangrijkste criterium waarop de NMa fusies toetst: wordt de concurrentie in belangrijke mate beperkt of niet. Ofwel: hebben verzekeraar en patiënt nog iets te kiezen?

Bij drie fusies prijsplafond voor behandelingen

Eind vorig jaar keurde de NMa drie omstreden fusies goed. Don is ervan overtuigd dat de groeiende macht van de inkopende zorgverzekeraars genoeg tegenwicht biedt aan de macht bij ziekenhuizen waardoor de kans op prijsstijgingen beperkt is.

Bij die drie fusies in de regio Haarlem, Tilburg en Sittard is afgesproken dat de ziekenhuizen de eerste drie jaar de prijzen voor medische behandelingen niet mogen verhogen.

Daarover zegt Don:

“Het prijsplafond blijft bestaan zolang we dat nodig achten. De eerste drie jaar staat vast, daarna kijken we ieder jaar of zo’n plafond nodig is. Mijn verwachting is dat het niet lang nodig is, omdat verzekeraars te sterke prijsstijgingen niet zullen toestaan. Ze kunnen hun patiënten naar andere ziekenhuizen leiden.”

Lees het hele interview vandaag in NRC Handelsblad. Of lees het stuk in de digitale editie (alleen voor abonnees)