Nieuwe aanslagen aangekondigd

De gijzeling in een gascomplex in Algerije heeft in totaal 80 mensen het leven gekost, extremisten en gijzelaars. Details zijn nog schaars.

De Algerijnse explosievenopruimingsdienst kamde gisteren het uitgestrekte gascomplex uit waar moslimextremisten vier dagen lang tientallen buitenlanders gegijzeld hielden. Ze vond volgens een veiligheidsbron nog 25 lijken in het complex. Daarmee komt het totale dodental zeker boven de 80 uit.

Een anonieme Algerijnse functionaris zei tegen persbureau AP dat de gevonden lijken zo zwaar zijn verminkt dat ze moeilijk kunnen worden geïdentificeerd. „De lichamen kunnen zowel van Algerijnse als buitenlandse gijzelaars zijn.”

Algerijnse militairen maakten zaterdag een einde aan de gijzelingsactie in opdracht van de Algerijn Mokhtar Belmokhtar, die nog doorging nadat het leger donderdag al in de aanval was gegaan. Die legeractie liep uit op een bloedige chaos. Toen de rook enigszins was opgetrokken, bleek er nog een groep van zo’n tien moslimextremisten in een uithoek het complex verschanst te zitten. Ze hielden naar eigen zeggen nog zeven gijzelaars vast.

Het leger zou zaterdag tot de laatste operatie zijn overgegaan toen de extremisten dreigden de resterende gijzelaars te doden en het complex op te blazen. De speciale eenheden kregen vijf extremisten levend te pakken.Volgens de autoriteiten hadden ze alle gijzelaars vermoord toen de militairen hen vonden.

Er komen nog altijd weinig details naar buiten over wat er zich precies heeft afgespeeld op het gascomplex in Oost-Algerije. Verklaringen van de autoriteiten zijn schaars. De afgelopen dagen hebben verschillende media wel nieuwe ooggetuigenverslagen van ontsnapte gijzelaars opgetekend. Ze vertellen grotendeels dezelfde verhalen over gijzelaars die bomgordels omgehangen kregen, medewerkers die tientallen uren verstopt zaten of geëxecuteerd werden.

Een Roemeense medewerker vertelde tegen de Franse krant Le Monde hoe de extremisten arriveerden op het complex. „Ze begonnen te schieten op de bewakers, kwamen binnen en gijzelden verscheidene medewerkers. Ik zat met collega’s in een kantoor en had de deur gebarricadeerd met meubels.” Sommigen vonden een schuilplaats in valse plafonds, anderen verschansten zich onder hun bed.

De aanvallers waren op zoek naar buitenlanders, zo blijkt uit verhalen van gijzelaars. De Algerijnse medewerkers kregen te horen dat hen niets zou overkomen omdat ze moslims waren. Een Algerijnse werknemer vertelde tegen de Britse krant The Mail on Sunday: „Ze gingen een gebouw binnen, verzamelden de expats, die in een cirkel werden opgesteld met explosieven om hun nek.”

Frankrijk en Groot-Brittannië hebben het Algerijnse optreden dit weekeinde verdedigd. „Het is makkelijk om te zeggen wat gedaan had moeten worden”, zei de Franse minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius. „De Algerijnse autoriteiten namen een beslissing en het dodental is erg hoog, maar ik vind het vervelend als de indruk wordt gewekt dat het discutabel was. Ze hadden te maken met terroristen.”

De gijzeling is volgens Algerijnse media uitgevoerd door 32 extremisten uit zes landen, onder wie Afrikanen, een Fransman en twee Canadezen. Ze waren gewapend met machinegeweren, raketwerpers, handgranaten en mijnen. De actie werd volgens Mauretaanse media geleid door Abdul Rahman al-Nigeri, een Arabier uit Niger, die zich in 2005 zou hebben aangesloten bij de terreurgroep van Mokhtar Belmokhtar.

Deze groep, Al-Muwaqqiun bi al-Dima, heeft gedreigd met nieuwe aanvallen als westerse landen hun operatie in Mali niet staken. „We beloven alle landen die deelnemen aan de campagne van de kruisvaarders in Azawad [Noord-Mali, red.] dat we meer operaties zullen uitvoeren als ze hun besluit niet terugdraaien.”