Nederlandse Patriot-missie vertrokken richting Turkije

Eemshaven - Vandaag worden de patriots ingeladen op een schip en gaan richting Turkije waar ze over een dag of twaalf aan moeten komen. foto: ANP/Evert-Jan daniels In de Eemshaven werd eerder deze maand een schip geladen met Patriot luchtafweersystemen. Nederland stuurde twee eenheden naar Turkije. Foto ANP / Evert-Jan Daniels

Ruim 250 Nederlandse militairen zijn vannacht vanaf Eindhoven Airport vertrokken richting Turkije. Daar zal hun Patriot-missie zeker drie maanden bescherming moeten bieden tegen Syrische raketaanvallen.

De hoofdmacht zal gebruikmaken van materieel dat dat eerder deze maand per boot naar Turkije is vervoerd. De lading bestaat uit legervoertuigen en de Patriot raketverdediging.

De Nederlandse militairen worden gestationeerd in het gebied rond Adana dat met ruim 2 miljoen inwoners de grootste stad van Zuid-Turkije is. Ook Duitsland en de Verenigde Staten, de enige andere twee NAVO-landen die beschikken over een modern Patriotschild.

De troepenmacht van Nederland in Adana kan worden uitgebreid naar 360 en zal maximaal een jaar gestationeerd zijn.

    • Jules Seegers