Na de Tour Down Under nog even naar het strand

Ruud van Deursen

Naam: Maarten Tjallingii

Leeftijd: 35 jaar

Sport:Wielrennen

Prestaties: Derde in Parijs-Roubaix in 2011, drie keer deelname Tour de France sinds 2010

Omloop Het Nieuwsblad, dit jaar op 23 februari, werd vroeger gezien als de opening van het wielerseizoen. Van 22 tot 27 januari wordt echter ook al de Tour Down Under gereden. Rond de Australische stad Adelaide zijn de eerste punten te verdienen voor de World Tour. Is de Tour Down Under training of het begin van het seizoen?

„Het is een beetje dubbel. Het is zeker voorbereiding, want als ik hier al goed zou zijn zou de voorbereiding niet goed zijn geweest. Aan de andere kant willen we ook presteren en laten zien dat we dit jaar een sterke ploeg hebben. Het is altijd afwachten hoe de puzzelstukjes in elkaar vallen, maar het doel is om een etappe te winnen.”

De Tour Down Under is het debuut van Blanco Pro Cycling, de voormalige Raboploeg. Maakt dat de koers speciaal?

„De belangrijkste motivatie komt bij renners van binnen, dus externe factoren zijn niet zo belangrijk. Iedereen is wel heel erg gemotiveerd. Het voelt als een nieuwe start. Bij Rabo zaten we op een voortkabbelende rivier, maar nu is iedereen wakker geschud en zich bewust van de mogelijkheden en keuzes die je hebt. Ik ga ervan uit dat we dit jaar resultaten halen.”

Met wat voor ploeg rijden jullie en welke rol heb jij hierin?

„We zijn in Australië met een diverse ploeg van zeven man, vier Australiërs en drie Nederlanders. Met sprinter Mark Renshaw en de talenten Tom-Jelte Slagter en Wilco Kelderman die goed bergop kunnen rijden hebben we kans op een etappezege. Verder doen Jack Bobridge, Graeme Brown en David Tanner mee. Ik zie mezelf vooral als het cement van de ploeg. Ik moet de jongens op het goede moment afzetten. Misschien heb ik een kans om zelf te winnen in een ontsnapping. De langste etappe is maar 160 kilometer, dus in die korte etappes liggen er wel kansen.”

Hoe ziet het seizoen er voor jou uit na de Tour Down Under?

„Ik richt me op de grote rondes, waarschijnlijk de Giro d’Italia in mei en de Tour de France in juli. Dat blijft toch de mooiste ronde. In het voorjaar zijn de Ronde van Vlaanderen, Parijs-Roubaix en Milaan-San Remo de belangrijkste wedstrijden waar ik het team wil helpen om een mooie prestatie neer te zetten.”

Zo’n koers in zomers Australië, is dat ook een beetje vakantie?

„De eerste dagen moet je acclimatiseren, ook vanwege het tijdsverschil van tien uur. Dan is het ideaal om even door de stad te lopen. In de dagen voor de koers gaan de oogkleppen op en trainen we keihard om de puntjes op de i te zetten, zoals het afzetten van Renshaw voor een sprint. De laatste dag, na de koers, hebben we misschien nog even tijd om naar het strand te gaan. Want het is wel mooi hier. Strakblauwe hemel, lekker warm, leuke stad. Het is een eind vliegen, maar ik kan het iedereen aanraden.”

    • Matthijs Keuning