Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Minister van Financiën Dijsselbloem verkozen tot voorzitter eurogroep

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (links) was vorige week al op bezoek bij de vertrekkend voorzitter van de eurogroep, premier van Luxemburg Jean-Claude Juncker (rechts).
Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (links) was vorige week al op bezoek bij de vertrekkend voorzitter van de eurogroep, premier van Luxemburg Jean-Claude Juncker (rechts). Foto EPA / Nicolas Bouvy

Na wekenlange speculaties is minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem verkozen tot voorzitter van de eurogroep, het overlegorgaan van de zeventien eurolanden. Alleen Spanje stond niet achter het besluit en onthield zich van stemming.

Dat de ministers van Financiën van de eurolanden hem vandaag zouden kiezen, stond al vast. Hij was de enige kandidaat voor de functie. Dijsselbloem gaat het voorzitterschap (dat voor 2,5 jaar is) combineren met zijn taken als minister van Financiën in Rutte II. Als hij straks voorzitter is, wordt Nederland bij de vergaderingen van de eurogroep vertegenwoordigd door staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD). Vanavond geven Juncker en Dijsselbloem nog een persconferentie in Brussel.

Twitter avatar diederiksamsom Diederik Samsom Ontzettend trots op onze Jeroen Dijsselbloem. Voorzitter van de Eurogroep. Goed voor Nederland. Goed voor Europa.

In een brief aan de Tweede Kamer laat Dijsselbloem weten dat hij het vertrouwen van zijn Europese collega’s zeer waardeert. Hij schrijft:

“In de afgelopen jaren is een gezamenlijke Europese aanpak voor de crisis gekozen. Nederland heeft hierbij een actieve rol gespeeld. In de komende jaren is het van groot belang om vast houden aan die aanpak en gemaakte afspraken te implementeren. De rol als voorzitter van de Eurogroep biedt bij uitstek de mogelijkheid om uitvoering te geven aan die inzet.”

Sinds half december ging het gerucht dat Dijsselbloem kanshebber was voor de functie. Vooral Duitse media verklaarden al langere tijd zeker te weten dat Dijsselbloem voorzitter zou worden.

Dijsselbloem ging op kennismakingstour door Europa

Hij ontkende zelf aanvankelijk voor de functie gevraagd te zijn en kon de functie daarom ook nog niet overwegen, verklaarde hij. Wel ging Dijsselbloem begin januari op kennismakingstoer door Europa om zijn collega-ministers van Financiën te ontmoeten. Het werd gepresenteerd als een kennismakingsbezoek met zijn collega’s, maar velen zagen zijn rondgang ook in het licht van een benoeming als eurogroepvoorzitter. Dijsselbloem had ook een ontmoeting met de voorzitter van de Europese Raad Herman Van Rompuy.

Hierop volgend verklaarde premier Mark Rutte dat Dijsselbloem in zijn ogen een zeer geschikte kandidaat zou zijn voor de functie, en even later had Dijsselbloem een afspraak met de vertrekkende voorzitter van de eurogroep, de Luxemburgse premier Jean-Claude Juncker. Afgelopen vrijdag verklaarde hij officieel kandidaat-voorzitter voor de eurogroep te zijn. Hij bleek ook de enige kandidaat te zijn, waarmee eigenlijk al zeker was dat hij vandaag zou worden verkozen.

De eurolanden hadden graag een voorzitter uit een van de landen met een triple A-status, de hoogste status die een land kan krijgen van de kredietbeoordelaars. Nederland voldoet aan die eis. Frankrijk had aanvankelijk bedenkingen over zijn voorzitterschap, maar de Franse minister van Economie Pierre Moscovici verklaarde gisteren de kandidatuur van Dijssebloem voor het voorzitterschap te accepteren.

Dijsselbloem vervangt ‘Mr. Euro’

Dijsselbloem vervangt de vertrekkende voorzitter Juncker, en gaat daarmee een centrale positie in de eurocrisis innemen. De invloedrijke eurogroep wordt gevormd door de ministers van Financiën van de zeventien landen die de euro hebben ingevoerd. Juncker was sinds 2005 voorzitter. Hij staat ook wel bekend als ‘Mr. Euro’ door het grote werk dat hij in zijn tijd als voorzitter heeft verricht voor de eurogroep en de bestrijding van de eurocrisis.

De komende jaren zal de voorzitter nog steeds veel werk moeten verrichten. Zo komen er grote besluiten aan, onder andere over de banken, en hebben landen als Griekenland en Cyprus veel aandacht nodig. Waarschijnlijk wordt de lijn van Juncker de komende jaren aangehouden. Die hield drie belangrijke thema’s aan: de balans tussen het tekort en groei, een bankenunie, en de integriteit van de eurozone.

Dijsselbloem: ik gooi het nationaal belang natuurlijk niet aan de kant

Dijsselbloem ziet de baan wel als een deeltijdfunctie en blijft minister van Financiën. Verschillende partijen zoals de SP, ChristenUnie, SGP en de PVV zijn kritisch over het kandidaatvoorzitterschap van Dijsselbloem. De partijen maken zich zorgen dat de minister het Nederlands belang niet goed kan verdedigen als voorzitter. Dijsselbloem zei daar vorige week op:

“De vrees voor achterkamertjespolitiek begrijp ik niet. Als voorzitter ben je zeer betrokken bij de voorbereiding van onderwerpen. Ik ga niet kunstmatig een onderscheid aanbrengen bij besprekingen in Brussel dat ik op het ene moment spreek als voorzitter en het andere moment als minister. Ik zal dus niet de hele tijd alleen bezig zijn met het nationaal belang, maar ik gooi het natuurlijk ook niet aan de kant.”

Lees ook: Wat Dijsselbloem gaat doen bij de eurogroep – en drie andere vragen over zijn voorzitterschap