Micha Kat opgepakt wegens doodsbedreiging

Marcel Haenen

Publicist Micha Kat is vrijdag in Den Haag gearresteerd op verdenking van doodsbedreigingen aan het adres van advocaat Jan Vlug in Deventer. Dat is in opsporingskringen vernomen.

Zaterdag is Kat heengezonden met een dagvaarding. Hij staat op 19 april voor de politierechter in Zwolle wegens smaad en bedreiging.

Vlug is raadsman van boer Jasper S., die vorig jaar bekende in 1999 de toen zestienjarige Marianne Vaatstra te hebben vermoord. Op zijn website Klokkenluideronline heeft Kat de advocaat verweten met justitie onder een hoedje te spelen om de werkelijke moordenaar van Vaatstra uit de wind te houden. Op 5 december schreef Kat op zijn website: „Jan Vlug moet goedschiks dan wel kwaadschiks onschadelijk worden gemaakt als beul van Jasper. Deze Vlug is een levensgevaarlijke bedrieger.”

Mede op grond van deze bedreiging heeft Vlug aangifte gedaan bij de politie. De advocaat zegt desgevraagd niet te weten of Kat is opgepakt op grond van zijn aangifte. „Misschien heeft hij nog wel meer mensen recentelijk bedreigd omdat ze volgens hem deel uitmaken van een groot pedofiel complot”, aldus Vlug. Verder commentaar geeft hij niet omdat „ik het vuurtje niet verder op wil stoken. Ik heb al trammelant genoeg met Kat en de zijnen.”

Op zijn website schreef Kat na zijn vrijlating dat hij niet heeft willen oproepen tot geweld tegen Vlug „laat staan tot moord”. Hij heeft de tekst van 5 december aangepast. Nu staat er: „Jan Vlug moet er goedschiks dan wel kwaadschiks toe worden gebracht de pseudo-verdediging van Jasper neer te leggen.”

Op 19 februari staat Micha Kat eerst nog voor de rechter in Den Haag. Hij wordt verdacht van twaalf strafbare feiten: bommeldingen, het beledigen van een politieagent, een lid van het OM, advocaten, een journalist van Elsevier en de hoofdredacteur van het NOS-journaal. Hij zou bovendien Joden beledigen door de Holocaust te ontkennen.

    • Marcel Haenen