Meer slachtoffers vuurwerk dan laatste zes jaar, ondanks maatregelen

Vuurwerk heeft deze jaarwisseling meer slachtoffers gemaakt dan de vorige zes vieringen. Foto ANP
Vuurwerk heeft deze jaarwisseling meer slachtoffers gemaakt dan de vorige zes vieringen. Foto ANP Vuurwerk heeft deze jaarwisseling meer slachtoffers gemaakt dan de vorige zes vieringen. Foto ANP

Waarschuwingen, gratis veiligheidsbrillen, het vooruitzicht op supersnelrecht en verhoogde straffen, een meldpunt van GroenLinks – de campagne tegen de gevaren van vuurwerk was in de periode voor Oud en Nieuw intensiever dan ooit. En toch heeft vuurwerk deze jaarwisseling meer slachtoffers gemaakt dan de vorige zes vieringen.

Volgens cijfers van VeiligheidNL zijn tussen 24 december en 3 januari bij de spoedeisende hulp van ziekenhuizen 810 mensen behandeld aan verwondingen die aan vuurwerk te wijten waren. Dat is 20 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Van die 810 waren er 146 zo zwaar gewond dat ze in het ziekenhuis moesten worden opgenomen, het hoogste aandeel in tien jaar.

Kwart verwondingen door zwaar professioneel vuurwerk en zelfgemaakte vuurwerkbommen

VeiligheidNL voert jaarlijks een analyse uit op basis van registratie van de ziekenhuizen. Ruim een kwart van de verwondingen blijkt volgens deze tellingen veroorzaakt door zwaar professioneel knal- en siervuurwerk en zelfgemaakte vuurwerkbommen. In december vroeg de politie veel aandacht voor illegaal geïmporteerd knalvuurwerk uit vooral Tsjechië, Polen, Portugal en Italië: de Cobra 6 en 7 en de Big Boy. Een speciale taskforce heeft afgelopen jaar twee handelaren in illegaal vuurwerk aangehouden.

Volgens deze Taskforce Opsporing Vuurwerkbommenmakers, die vandaag ook zijn jaarrapportage openbaar maakt, gaat in Nederland steeds meer professioneel vuurwerk zonder een gebruiksaanwijzing om. Vooral jongeren vragen in toenemende mate om zwaar, verboden knalvuurwerk.

De meeste mensen raakten gewond door vuurwerk dat zij zelf afstaken: 56 procent nu tegen 38 procent in 2011/12. Bijna eenderde van de gewonden is slachtoffer geworden van vuurwerk dat anderen afstaken.

Ruim een kwart van de slachtoffers is op de spoedeisende hulp behandeld aan oogletsel. Dat komt ongeveer overeen met de cijfers die het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap eerder naar buiten bracht. Het verschil komt doordat niet alle mensen met oogletsel zich eerst bij de spoedeisende hulp melden.

VeiligheidNL niet voor afschaffing vuurwerktraditie

Ondanks de stijging van het aantal vuurwerkslachtoffers is VeiligheidNL geen voorstander van een afschaffing van de vuurwerktraditie, zegt de woordvoerder. Eerder pleitten de verenigingen van oogartsen en plastisch chirurgen wel voor een algeheel verbod. De woordvoerder van VeiligheidNL denkt dat een verbod op consumentenvuurwerk alleen maar een verschuiving naar illegale handel zou laten zien. Het instituut is wel een voorstander van een jaarwisseling met alleen siervuurwerk.