Mali verlengt de noodtoestand met drie maanden

De op 12 januari afgekondigde noodtoestand in Mali is verlengd met nog eens drie maanden. De regering doet dat om “de militaire operaties om de bezette gebieden te bevrijden” zo goed mogelijk te laten verlopen.

Door Franse luchtaanvallen verwoestte voertuigen van opstandelingen in Diabaly, de stad die weer heroverd werd.
Door Franse luchtaanvallen verwoestte voertuigen van opstandelingen in Diabaly, de stad die weer heroverd werd. Foto Reuters / Joe Penney

De op 12 januari afgekondigde noodtoestand in Mali is verlengd met nog eens drie maanden. De regering doet dat om “de militaire operaties om de bezette gebieden te bevrijden” zo goed mogelijk te laten verlopen.

Dat meldt persbureau AFP. Het besluit de noodtoestand te verlengen werd vandaag genomen tijdens een speciale ministerraad. Tijdens een noodtoestand zijn openbare vergaderingen, bijeenkomsten, straatprotesten en al het andere wat de openbare orde kan verstoren, verboden.

Diabaly en Douentza heroverd op de rebellen

Het Franse leger heeft vandaag de Malinese stad Diabaly heroverd. De extremistische rebellen die rond de jaarwisseling vanuit het noorden van Mali aan een opmars in zuidelijke richting waren begonnen zijn na dagenlange bombardementen van het Franse leger de stad ontvlucht. Vandaag reden pantservoertuigen van het Franse leger door de stad en militairen kozen positie bij het legerkamp in de stad.

Het Malinese leger liet zaterdag weten dat de stad was heroverd op de rebellen. De Franse regering ontkende dit gisteren echter. Vandaag rond het middaguur hadden Franse en Malinese militairen de stad evenwel onder controle. Volgens inwoners namen de rebellen in Diabaly eind vorige week de benen. In het weekeinde voerden de Fransen opnieuw luchtaanvallen uit. Die aanvallen waren voornamelijk gericht tegen ‘voertuigen van terroristen’, aldus het leger.

De rebellen hebben zich ook teruggetrokken uit Douentza, verder naar het noorden. Een inwoner verklaarde dat Franse en Malinese militairen rond 11.00 uur de plaats binnenkwamen, maar dat de rebellen al een week weg waren. Ze hadden Douentza in september ingenomen.

Fransen krijgen versterking vuit Nigeria, Togo, Benin en Tsjaad

In een interview met de tv-zender France5 zei de Franse minister van defensie Jean-Yves le Drian dat de rebellen bij de luchtaanvallen ‘significante’ verliezen hebben geleden. Hoeveel slachtoffers er precies zijn gevallen is niet bekend.

Gisteren kregen de Fransen versterking van militairen uit Nigeria, Togo en Benin. Ook militairen uit Tsjaad, die veel ervaring hebben met woestijnachtig terrein, zijn in Mali aangekomen. Volgens het samenwerkingsverband van West-Afrikaanse staten Ecowas kunnen de kosten voor de missie oplopen tot zo’n 375 miljoen euro.

De rebellen tegen wie wordt gestreden maakten vorig jaar maart gebruik van een staatsgreep in Bamako om in het noorden een eigen staat te vestigen. De afgelopen negen maanden verstevigden de rebellen hun greep op de regio en voerden zij er de sharia in.

    • Peter Zantingh