Lance Armstrong: fictieschrijver

‘Lies upon lies. Deceit upon deceit. DO NOT BUY.’ Het is, zo schrijft news.com.au vandaag, een van de vele reacties op Amazon op de boeken van de gevallen wielrenner Lance Armstrong. Een Australische bibliotheek reageert op originele manier op de biecht van Armstrong. Manly Library, een bibliotheek in het Australische Sydney, heeft met een poster kenbaar gemaakt

De poster in Manly Library, Sydney/ Foto Facebook

‘Lies upon lies. Deceit upon deceit. DO NOT BUY.’ Het is, zo schrijft news.com.au vandaag, een van de vele reacties op Amazon op de boeken van de gevallen wielrenner Lance Armstrong. Een Australische bibliotheek reageert op originele manier op de biecht van Armstrong.

Manly Library, een bibliotheek in het Australische Sydney, heeft met een poster kenbaar gemaakt een aantal boeken van de ex-wielrenner voortaan als fictie te zullen rubriceren. Het gaat volgens de bibliotheek om meerdere titels, waaronder Lance Armstrong: Images of a Champion, The Lance Armstrong Performance Program en Lance Armstrong: World’s Greatest Champion.

De actie van de bibliotheek is vooral een originele reactie op Lance Armstrongs dopingconfessie  van vorige week. Het initiatief is een ‘hoax’, zo meldt The Guardian, en is niet officieel door de bibliotheek gesanctioneerd.

In een review van Lance Armstrong: Images of a Champion staan op Amazon nog lovende woorden voor het boek en de sportman. Zo wordt Cyclingnews.com aangehaald:

‘It’s hard to imagine a Lance fan who won’t want a copy of this book . . . a rare and fascinating look at the way a top rider develops both mentally and physically.’

Sinds vorige week duidelijk is geworden dat Armstrong doping heeft gebruikt tijdens zijn carrière als wielrenner, moeten dit soort lovende woorden volgens news.com.au wijken. Zo schrijft een lezer op Amazon:

‘After the events of the last few weeks, it’s obvious to all that this is a  complete and utter fabrication’

De Amerikaanse ex-wielrenner Lance Armstrong bekende vorige week tegenover Oprah Winfrey dat hij als wielrenner prestatiebevorderende middelen heeft gebruikt. Zijn zeven Tour de France-titels zijn hem inmiddels afgenomen. Ook kan Armstrong veel schadeclaims verwachten, zoals van een Britse krant die de auteur enkele jaren geleden geld moest betalen wegens smaad. De krant had Armstrong beticht van dopinggebruik.

    • Roderick Nieuwenhuis