Kortkolom sport

Alleen Mali begint Afrika Cup met zege

Amsterdam. Mali is na twee speeldagen in de Afrika Cup het enige voetballand met drie punten. Door een goal van Seydou Keita (ex-Barcelona) in de slotfase won het door politieke onrust geteisterde Mali met 1-0 van Niger. In dezelfde groep speelde Ghana 2-2 gelijk tegen Congo. De spelers van Congo staakten vrijdag en zaterdag nog uit protest tegen hun lage loon, maar speelden gisteren nadat de bond beterschap beloofde. Viervoudig kampioen Ghana kwam vlak na rust op 2-0, maar verspeelde de voorsprong. Zuid-Afrika stelde zaterdag teleur tegen Kaapverdië. In Johannesburg kwam het gastland niet verder dan 0-0. Ajacied Thulani Serero viel na een uur spelen in. Bij Kaapverdië stond Spartaan Toni Varela in de basis. Ook bij de andere wedstrijd in poule A tussen Marokko en Angola werd niet gescoord. Bij Marokko stonden met Karim el Ahmadi, Oussama Assaidi, Mounir el Hamdaoui en Nordin Amrabat vier oud-eredivisiespelers in de basis. (NRC)

Basken bezorgen 1ste seizoensverlies Barça

Amsterdam. FC Barcelona heeft zaterdagavond verrassend verloren bij Real Sociedad. Barça gaf een 2-0 voorsprong weg en verloor in de slotfase met 3-2. Ondanks de nederlaag blijft Barcelona acht punten voor op achtervolger Atlético Madrid, dat thuis met 2-0 won van Levante. Barcelona had in de eerste negentien competitiewedstrijden alleen twee punten verspeeld tegen Real Madrid, dat gisteren met 5-0 won bij Valencia. De enige nederlaag leed Barcelona in de groepsfase van de Champions League – in Glasgow 2-1 tegen Celtic. Dankzij treffers van Lionel Messi en Pedro stond Barcelona binnen een half uur 2-0 voor in San Sebastian, maar Gonzalo Castro bracht de Basken met twee goals terug tot 2-2. In blessuretijd bezorgde Imanol Agirretxe Barcelona de eerste seizoensnederlaag. (NRC)

Goal Van Persie maar United verspeelt zege

Amsterdam. In Engeland maakte topscorer Robin van Persie zijn achttiende doelpunt voor Manchester United. De koploper leek te gaan winnen bij Tottenham Hotspur, maar in de slotminuut bracht de Amerikaan Clint Dempsey de Spurs langszij. United heeft nu vijf punten voorsprong op stadgenoot en titelhouder City, dat thuis met 2-0 won van Fulham dankzij goals van David Silva. Nummer drie Chelsea won in Londen met 2-1 van stadgenoot Arsenal, dat zesde staat. Oud-Feyenoorder Jonathan de Guzman had met twee goals een groot aandeel in de 3-1 zege van Swansea op Stoke City. (NRC)

Frank Schuttert wint Jumping Amsterdam

Amsterdam. Frank Schuttert (19) heeft gisteren de Grote Prijs gewonnen op Jumping Amsterdam. De Nederlandse springruiter bleef op Winchester HS streekgenoot Wesley Heijdens (Dallas du Domaine Z) nipt voor. Het was de eerste keer sinds Gert-Jan Bruggink in 2008 dat een Nederlander het springen in het RAI-gebouw won. De winst bij de wereldbekerwedstrijd dressuur ging naar de Duitse Helen Langehanenberg met Damon Hill NRW. De Nederlandse Adelinde Cornelissen werd tweede met Parzival. (NRC)