Kortkolom cultuur

Boijmans: steun voor aankoop drieluik

rotterdam. Museum Boijmans Van Beuningen wil een tot nu toe onbekend pre-Eyckiaans drieluik uit een Italiaanse privécollectie kopen. Het driedelige paneel met de balseming van het lijk van Christus werd ontdekt tijdens de voorbereidingen van de tentoonstelling ‘De weg naar Van Eyck’. Het 15de-eeuwse werk wijst op verschillende manieren vooruit op de kunst van de schilder Jan Van Eyck, en zou volgens Museum Boijmans Van Beuningen een zinvolle verrijking zijn van de collectie in het Rotterdamse museum. De Vereniging Rembrandt steunt de aankoop met 600.000 euro. Het drieluik is momenteel te zien in het Boijmans. (NRC)

Première voor vogelpoepmuziek

Londen. Een muziekstuk dat is gebaseerd op vogelpoep, beleefde zondag zijn première in het Tate museum in Liverpool. Kunstenares Kerry Morrison legde in parken van de Britse stad bladmuziek neer en liet vogels daarop poepen. Componist Jon Hering maakte er vervolgens een 20 minuten durend muziekstuk van, dat werd opgevoerd door het aPatF Orchestra, een orkest voor moderne experimentele muziek.

Morrison wil met het stuk het belang van duiven voor het milieu onderstrepen. Zij spelen door hun ontlasting een belangrijke rol in het ecosysteem van de stad, zegt Morisson. Volgens haar denken mensen te negatief over ontlasting en organisch restafval. (BBC)

Rijksmuseum mag sculpturen houden

amsterdam. Een claim op twee albasten sculpturen uit de collectie van het Rijksmuseum is afgewezen. Minister Jet Bussemaker (Cultuur) nam daarmee het advies van de Restitutiecommissie over. De twee beelden van de Duitse kunstenaar Tilman Riemenschneider behoren tot de 1.000 topstukken uit de collectie van het Rijks in Amsterdam. Oorspronkelijk maakten de sculpturen deel uit van de verzameling van de Duits-joodse bankier Maximilian von Goldschmidt-Rothschild, die zijn collectie onder druk van de nazi’s verkocht. Zijn erven hadden de twee sculpturen geclaimd. Uit onderzoek bleek nu dat de beelden geen deel hadden uitgemaakt van de gedwongen verkoop in 1938. (NRC)