Kortkolom buitenland

Oostenrijkers houden vast aan dienstplicht

Wenen. De Oostenrijkers hebben zich gisteren in een referendum met een grote meerderheid uitgesproken voor het behoud van de dienstplicht. Bijna 60 procent van de stemmers – de opkomst bedroeg 49 procent – wil vasthouden aan de huidige situatie, waarin 20.000 van de 35.000 militairen dienstplichtigen zijn. Zij dienen een half jaar. Jongeren die weigeren doen 9 maanden vervangende dienstplicht. Voor de conservatieve ÖVP was dat reden tegen de overgang naar een beroepsleger te zijn. De zorg kampt met een tekort aan personeel en heeft de onbetaalde dienstplichtigen ook financieel nodig. (AP)

Aanslag in Bulgarije op Turkse leider

Sofia. Een 25-jarige Bulgaar van Turkse afkomst heeft zaterdag de leider van de Turkse minderheid in het land, Ahmed Dogan, met een luchtdrukpistool bedreigd. Dogan was bezig met een toespraak op een congres van de Beweging voor rechten en vrijheden (MRF) toen de man het podium op liep en zijn pistool richtte op de spreker. Hij slaagde er niet in te schieten en werd overmeesterd en daarna getrapt en geslagen door MRF-leden. Het motief van de aanslag was vanmorgen nog onduidelijk. De Turkse minderheid in Bulgarije omvat zo’n tien procent van de bevolking. (AFP)

Tribunaal velt eerste vonnis in Bangladesh

Dhaka. Een tribunaal in Bangladesh heeft vandaag de islamitische geestelijke Abul Kalam Azad ter dood veroordeeld wegens misdaden tegen de menselijkheid tijdens de bloedige Bengaalse onafhankelijkheidsstrijd tegen Pakistan van 1971. Azad, die lang een prominente rol speelde in de fundamentalistische Jamaat-i-Islami partij, is de eerste die door zo’n tribunaal wordt berecht. Dit gebeurde in absentia. Kort voor zijn geplande arrestatie vluchtte Azad naar Pakistan. Mensenrechtengroepen hebben kritiek op de werkwijze van het tribunaal. Een getuige zou op onverklaarbare wijze zijn verdwenen. (AP)

Weer grote actie van Talibaan in Kabul

Kabul. Voor de tweede keer binnen een week hebben Afghaanse Talibaanstrijders een omvangrijke zelfmoordaanslag gepleegd in het centrum van de hoofdstad Kabul. Ditmaal was het doelwit het kantoor van de verkeerspolitie. Nadat een van de aanvallers zich bij de ingang van het gebouw had opgeblazen, trokken drie andere aanvallers gewapend met zelfmoordvesten en geweren het gebouw binnen. Er volgde een urenlang vuurgevecht met bewakers Zeker drie aanvallers werden gedood. Onder de politie vielen ook drie doden, terwijl vier burgers verwondingen opliepen. (AP)

Bom winkelcentrum Athene eist gewonden

Athene. Bij een bomaanslag gistermorgen op een groot overdekt winkelcentrum in Marousi, een voorstad van Athene, zijn twee beveiligers gewond geraakt. Twee kranten en een website hadden een half uur tevoren een waarschuwing ontvangen, waardoor de meeste mensen in het winkelcentrum konden worden geëvacueerd. De daders waren vanmorgen nog onbekend. (Reuters)