Kortkolom binnenland

‘Ambtenaren geen lid outlaw-motorclub’

Amsterdam. Ambtenaren van de gemeente Amsterdam mogen geen lid zijn van motorclubs die zichzelf buiten de wet plaatsen. Burgemeester Van der Laan vindt een publieke functie niet verenigbaar met het lidmaatschap van clubs als de Hells Angels of Satudarah. Ambtenaren die lid zijn van zo’n motorclub moeten kiezen: óf hun lidmaatschap opzeggen, óf ontslag nemen, zegt een woordvoerder van de burgemeester. Drie ambtenaren van de gemeente maken er volgens hem „geen geheim van dat zij lid van een dergelijke motorclub”. Eerder deze maand werd een Hells Angel tot acht jaar cel veroordeeld, die werkzaam bleek te zijn bij de gemeente Amsterdam. Hij werd schuldig bevonden aan het plaatsen van een handgranaat onder een auto en verboden wapenbezit. (NRC)

Beatrix op bezoek in Brunei en Singapore

Den Haag. Koningin Beatrix is deze week op staatsbezoek in Brunei en Singapore. Ze wordt vergezeld door kroonprins Willem-Alexander en prinses Máxima. Vandaag en morgen bezoeken ze Brunei op uitnodiging van het staatshoofd, sultan Haji Hassanal Bolkiah, op 24 en 25 januari verblijven de Oranjes in Singapore op uitnodiging van president Tony Tan Keng Yam. Met het staatshoofd reizen een handelsdelegatie en de ministers Timmermans (Buitenlandse Zaken, PvdA) en Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, PvdA) mee. (Novum)

Lichte aardbeving bij Sint Joost, Limburg

Maastricht. Iets ten zuiden van Roermond heeft gisteravond even voor half acht een lichte aardbeving plaatsgevonden van enkele seconden. De beving had een kracht van 3,1 op de schaal van Richter. Het epicentrum lag volgens het KNMI bij Sint Joost op iets meer dan 23 kilometer diepte. Voor zover bekend is er geen sprake van schade. Limburg heeft relatief vaak te maken met aardbevingen, omdat er onder de provincie enkele breuken liggen. De zwaarste aardbeving ooit in Nederland gemeten (5,8 op de schaal van Richter) vond ook in de regio Roermond plaats, in 1992. (NRC)

Schaatser vermist op Nieuwkoopse Plassen

Bodegraven. Een 58-jarige schaatser uit Bodegraven is gisteren niet teruggekeerd van een schaatstocht over de Nieuwkoopse Plassen. Volgens de politie is de man een geoefend schaatser. Hij vertrok rond 14.00 uur om via het plassengebied naar Woerdense Verlaat te schaatsen. Daar is hij nooit aangekomen. Diverse hulpdiensten werden ingezet voor een zoekactie, die vanochtend werd hervat. (Novum)

Meer dan mln vogels geteld in winterweer

Amsterdam. Dit weekend zijn bij de landelijke tuinvogeltelling meer dan een miljoen vogels geteld. Vogels die normaal veel meer in bossen en andere buitengebieden leven, laten zich door de sneeuw en kou meer in tuinen zien op zoek naar eten, meldde de Vogelbescherming, organisator van de telling, gisteren. De huismus werd met bijna 190.000 keer het meest geteld. (Novum)