KNMI zwakt weeralarm af, nog ijzel in zuidwesten

Verkeer in de sneeuw op de A15 bij Rotterdam. Foto ANP / Marco de Swart

De waarschuwing voor extreem weer is door het KNMI afgezwakt. In het zuidwesten is nog kans op verraderlijke gladheid door ijzel die zich richting noordwesten verplaatst.

Terwijl de Randstad er vanochtend genadig afkwam tijdens de ochtendspits kampte het noorden van het land nog met last van de sneeuwval. Ook in het zuiden was het riskant, daar ontstond onverwacht ijzel.

Automobilisten in Noord-Brabant, Zeeland en Zuid-Holland moeten nog rekening houden met ijzel. Het KNMI gaf eerder code oranje voor de provincies Noord-Holland, Flevoland, Friesland, Groningen en Drenthe en later kwamen daar Zuid-Holland, Brabant en Zeeland nog bij. In die eerste vijf en de rest van Nederland wordt wel gewaarschuwd voor winterse neerslag en gladheid.

Twitter avatar ANWBverkeer ANWBverkeer Files, uitglijers en ongelukken in heel Noord#Brabant, vooral bij Breda en Eindhoven door de #GLADHEID.
Twitter avatar vid VID PAS OP! In het zuiden van het land is het spekglad door ijzel!

‘Vergelijkbaar met normale spits’

In de rest van het land was de situatie vergelijkbaar met een normale spits, zegt de ANWB. De totale filelengte kwam vanochtend even boven de 300 km uit, maar was rond 09.00 uur alweer tot beneden de 200 km gezakt.

Twitter avatar vid VID De #spits is ondanks sneeuwval en ijzel uitgekomen op 313 kilometer. Er gebeurden wel veel aanrijdingen, vooral rond Breda.

Op luchthaven Schiphol zijn maandagochtend ruim twintig vluchten geannuleerd vanwege het winterweer. Daarnaast zijn enkele vluchten vertraagd, zegt een woordvoerder. “Het is inmiddels opgehouden met sneeuwen, we hopen de vertraging in de loop van de dag in te lopen.”

De hinder komt vooral door streng winterweer op vliegvelden in het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Frankrijk. “Daar heeft het hard gesneeuwd en dat heeft ook effect op het vluchtschema hier.”

Het treinverkeer kampt met sein- en wisselstoringen en het winterweer heeft ook effect op het vliegverkeer. Op Schiphol zijn tien tot vijftien vluchten geannuleerd. Enkele vluchten zijn vertraagd. De problemen komen volgens een woordvoerder vooral door het winterweer op luchthavens in het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Duitsland. Dat heeft zijn weerslag op het vluchtschema van Schiphol.

    • Jules Seegers