Klein maar pijnlijk verlies coalitie Merkel in Nedersaksen

Huidig CDU-premier in Nedersaksen David McAllister wordt opgelapt voor een debat na de eerste exitpolls. Foto AFP / Rolf Vennenbernd

De rood-groene oppositie heeft een flinterdunne overwinning behaald in de verkiezingen in de Duitse deelstaat Nedersaksen. De sociaaldemocratische SPD en de Groenen wonnen met één zetel verschil. De uitslag is een tegenvaller voor de coalitiepartijen van bondskanselier Angela Merkel. Haar christendemocratische CDU en de liberale FDP waren tien jaar lang aan de macht in Nedersaksen.

Ondanks een forse teruggang blijft de CDU van deelstaatpremier David McAllister de grootste partij in Nedersaksen, gevolgd door de SPD. De FDP zag haar stemmenaantal verrassend toenemen, maar dat mocht een nederlaag voor de coalitie niet voorkomen. De Groenen behaalden hun beste resultaat in Nedersaksen tot nog toe. Die Linke verdwijnt uit het deelstaatparlement. De Piraten wisten de kiesdrempel van vijf procent niet te halen.

SPD heeft voorkeur voor Groenen

SPD-lijsttrekker Stephan Weil sloot samenwerking met de CDU op voorhand niet uit. Maar hij zei dat uiteindelijk ‘een van beide kampen’ groter zal blijken dan het andere en benadrukte dat een rood-groene coalitie zijn voorkeur heeft.

De verkiezingen worden gezien als een graadmeter voor de Bondsdagverkiezingen in september. Merkel en haar CDU doen het goed in de peilingen, maar de FDP heeft het moeilijker. Dat de liberalen in Nedersaksen zo goed voor de dag zijn gekomen, komt volgens waarnemers mogelijk door ‘tactisch stemmen’ van CDU-aanhangers op de FDP.

‘Geen wind in de rug uit Berlijn’

Merkel profiteert ook van onhandigheden van SPD-kanselierskandidaat Peer Steinbrück, een voormalige minister van financiën die onlangs verklaarde dat het salaris van de bondskanselier omhoog moet, nadat er al eerder ophef was geweest over zijn hoge verdiensten uit het geven van lezingen.

Steinbrück erkende dat de SPD in Nedersaksen ‘geen wind in de rug uit Berlijn’ had gekregen en dat ‘ik daar in zekere mate voor verantwoordelijk ben’. Niettemin zei SPD-secretaris Andrea Nahles dat Steinbrück ‘uiteraard’ kanselierskandidaat blijft.

    • Jules Seegers