Internetveiling Couperus-titels brengt 10.000 euro

Beeld van Louis Couperus in het Lange Voorhout in Den Haag/ Foto: Wikimedia

Een internetveiling van in totaal 100 antieke boeken van de Nederlandse schrijver Louis Marie Anne Couperus (1863-1923) heeft 10.000 euro opgeleverd, zo weet knack. De veiling, die werd georganiseerd in samenwerking met het Couperus Genootschap, betekent de officiële opening van het Louis Couperusjaar.

Couperus, ‘De Vliegende Hagenaar’, werd geboren op 10 juni 1863. Op de 10de juni dit jaar exact 150 jaar geleden. De veiling, die plaatvond op www.catawiki.nl, was het eerste wapenfeit van het Couperus Genootschap. Het genootschap zal dit jaar ter ere van 150 jaar Couperus meer evenementen organiseren, waaronder een literaire wandeling door het Den Haag van de schrijver. Bas Heijne zal eind volgende maand een lezing verzorgen. Elsbeth Etty schreef het Couperus Cahier nr. XIII een essay genaamd ‘Het bloed van de barones. Seksueel geweld in Langs lijnen van geleidelijkheid’.

Veilingmeester Job Kwakman liet aan KNACK weten dat er veel belangstelling was voor de veiling. De opbrengt viel ook hoger uit dat verwacht. Kwakman:
‘De veiling kenmerkte zich door de vele bieders die vooral in het laatste uur van de veiling erg actief waren. Hieruit blijkt wel dat er in Nederland veel verzamelaars zijn van het werk van Couperus.’
Het best verkopende boek was een eerste druk van De stille kracht (1900), gevolgd door een eerste druk van Eline Vere (1889). De boeken brachten respectievelijk 500 en 450 euro op. Daarnaast waren de exemplaren met een bandontwerp van Berlage ‘erg gewild’.
Couperus, chroniqueur van het Haagse fin de siècle,  wordt gerekend tot een der grotere schrijvers van de Nederlandse literatuur. Na een leven als dandy-journalist in het buitenland - vooral Zuid-Frankrijk - debuteerde Couperus met zijn beroemde, door het naturalistische van Zola geïnspireerde, roman Eline Vere (1889). Naast zedenromans schreef Couperus sprookjes, psychologische en historische romans.
    • Roderick Nieuwenhuis