'Ik navigeerde vrij langs de anderen'

Op het Storioni Festival in Eindhoven speelde Giovanni Sollima nieuw werk.

„Bij een première zijn mijn stukken nooit helemaal klaar. Ik wil de fabriek altijd open houden", vertelt Giovanni Sollima na de wereldpremière van zijn compositie Short Trio Stories. De Italiaanse componist en cellist speelde het concert vrijdag samen met het Brabantse Storioni Trio in Muziekgebouw Eindhoven. Ze openden daarmee het Storioni Festval, waar Sollima Composer in residence is. Die positie is een groot voordeel volgens Sollima. „Ik kan hier tot op het podium blijven schrijven en veranderen.”

„Short Trio Stories kan door een trio van viool, piano en cello gespeeld worden, maar vrijdag hebben wij het gepresenteerd als een raar kwartet, met mij als extra cello. De muziek van die tweede cello had ik niet helemaal uitgeschreven. In de plaats daarvan ben ik vrij gaan navigeren langs de lijnen van de andere instrumenten. Ik ben als een altviool tussen de cello en viool gaan zitten, heb de lijnen van die instrumenten gedubbeld en heb extra melodieën geïmproviseerd. Het was eigenlijk één groot GPS-spel.

„Het Storioni Trio speelde als één levend organisme. Je kon goed horen dat ze geen gelegenheidstrio zijn.”

Voor de compositie deed Sollima tijdens zijn vele concertreizen inspiratie op. "Onderweg maak ik nooit foto’s van wat ik zie, maar aantekeningen van alles wat ik hoor. Soms gebruik ik die voor een compositie. Als ik dan de muziek hoor, herinner ik me weer wat ik zag. In Short Trio Stories zit de intense zigeunermuziek, die ik vaak bij straatmuzikanten hoor. En van mijn thuisland nam ik de zuiderse klanken van Scarlatti mee. Die Italiaanse barokmuziek is zo ritmisch en energiek dat je erop kunt dansen. Het is echt ‘Ba-rock’.”

Storioni Festival. Tot en met 27 jan in Breda, Den Bosch, Eindhoven, Helmond en Tilburg. Inl.: storionifestival.nl

    • Joke Beeckmans