Hij neemt het hef nu maar in eigen hand

The shadow of a hooded resident of Ayutla de los Libres, in the Mexican southern state of Guerrero, casts on a shutter, at a checkpoint on January 19, 2013. Hundreds of civilians armed with rifles, pistols and machetes decided to create their own security squad for the communities of Tecoanapa and Ayutla de los Libres, on account of the presence of unidentified gangs committing robberies, kidnappings and murders. Guerrero, home to the Pacific resort town of Acapulco, has been one of the states most hardly hit by Mexico's drug violence, which has left more than 70,000 people killed across the country since 2006. AFP PHOTO/Pedro Pardo AFP

Op het rolluik van een controlepost valt de schaduw van een burger uit Ayutla de los Libres. Net als honderden andere inwoners van de Zuid-Mexicaanse staat Guerrero durft de man zijn veiligheid niet meer af te laten hangen van de politie of de regering.

Gewapend met pistolen, geweren en machetes proberen de Mexicanen weerstand te bieden tegen de gewelddadige drugsbendes die in het gebied actief zijn.

Guerrero is een van de gebieden die het meeste te lijden hebben onder de drugsoorlog die Mexico al jaren in zijn greep houdt. Overvallen, ontvoeringen en moorden zijn er aan de orde van de dag.

Sinds het begin van de drugsoorlog in 2006 zijn er al meer dan 70.000 mensen in het Zuid-Amerikaanse land vermoord. Drugskartels en andere criminele groepen strijden er om doorvoerroutes voor drugs, mensen en andere smokkelwaar naar de Verenigde Staten.