'Fyra rijdt mogelijk maanden niet meer'

Het kan nog maanden duren voordat de Fyra-treinen weer rijden. NS en de Belgische spoorwegmaatschappij NMBS moeten eind januari een „plan hebben voor een alternatieve treindienst” tussen Amsterdam en Brussel. Dat schrijft staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur, PvdA) vandaag aan de Tweede Kamer.

Vorige week haalden NS en de Belgische NMBS de recent in gebruik genomen Fyra-hogesnelheidstreinen uit dienst. De treinen bleken niet bestand tegen koud weer en raakten aan de onderkant beschadigd. Nu vraagt staatssecretaris Mansveld de vervoerders om een tijdelijke oplossing die „uitvoerbaar en betrouwbaar” is. Tussen Amsterdam en Breda rijden de ‘oude’ NS-treinen nog wel.

De NS stelt de producent van de treinen, het Italiaanse AnsaldoBreda, aansprakelijk en zet de bestelling van nieuwe treinen stop. Dat „begrijpt” Mansveld, staat in de brief. Maar, schrijft ze ook: de vervoerders zijn verantwoordelijk voor de treindiensten. Dus gaat zij strenger handhaven op de afspraken over het hogesnelheidstraject tussen Amsterdam en Brussel. Mansveld wil een datum vastleggen waarop de NS moet voldoen aan eisen over reistijden en maximale uitval. En uiterlijk in april wil ze een evaluatie hebben van de gehele introductie van de Fyra.

In België houdt de NMBS vandaag een spoedvergadering over de Fyra. De verwachting is dat het bedrijf niet verder gaat met de Fyra. België had – voor ruim 60 miljoen euro – drie treinstellen besteld. De NMBS zou vandaag beslissen om die treinen niet af te nemen.

Commentaar: pagina 2

In het nieuws: pagina 4-5