Fischer, showmannetje met de wereld aan zijn voeten

Het nieuwste pareltje bij Ajax heet Viktor Fischer, Deen, jong (18), gretig, ambitieus en vol zelf-kritiek. Een effectieve momentenvoetballer.

Ondanks een gesloten dak kwam er sneeuw op het veld. Feyenoord-trainer Koeman rende naar binnen.

Van Viktor Fischer – vraag het de Denen – gaan we nog veel horen. Danish Dynamite. „Met zijn neus naar de goal is hij zó dreigend”, sprak Ajax-teamgenoot Lasse Schöne gistermiddag na de 3-0 overwinning van Ajax op Feyenoord. „Op die manier maakt hij heel veel los. Hij is niet de man die voortdurend kaatst en draait. Fischer is meer zoals je hem deze wedstrijd zag: een momentenvoetballer.”

Een moment bijvoorbeeld als die loopactie in de zevende minuut van links naar binnen, die perfect begrepen werd door aangever Niklas Moisander: 1-0. Een half uur later: blunder van Feyenoord-verdediger Joris Mathijsen, afgestraft met een knal in de korte hoek: 2-0. Even goed had Fischer een hattrick kunnen maken toen hij, vlak na zijn tweede doelpunt, in één beweging de bal controleerde, onder zich doorhaalde, maar naast schoot.

Maar Fischer wil meer zijn dan een momentenvoetballer. Na de klassieker in de Arena oordeelde hij zelf het hardst over zijn optreden. „Eigenlijk ging weinig goed. Oké, ik beslis ’m wel, maar het was van mij geen goede wedstrijd. Ik leed te veel balverlies. Buiten die twee doelpunten heb ik weinig goeds gedaan.”

Het was geen valse bescheidenheid van de achttienjarige Deen, want hij kan inderdaad beter dan hij gistermiddag liet zien. Dat Fischer een half uur voor tijd door trainer Frank de Boer naar de kant gehaald werd, was niet bedoeld als een applauswissel. „Ik was een beetje moe. Die wissel was terecht.”

Begin vorige maand tegen PSV beleefde Fischer zijn doorbraak met een assist en een doelpunt. Nu alweer dit: twee keer scoren tegen Feyenoord. Een wedstrijd waarvan de linksbuiten, die na anderhalf jaar ‘Amsterdam’ vloeiend Nederlands spreekt, prima de gevoelstemperatuur aanvoelt. „Dit is niet te vergelijken met andere wedstrijden, die haat tussen twee clubs. De sfeer was gewoon fantastisch, ik vond het geweldig.”

Hij begroette de journalisten na de wedstrijd in de Arena met low-fives. Showmannetje met de wereld aan zijn voeten. Land- en ploeggenoot Christian Poulsen (32) kreeg in het voorbijgaan een forse tik op zijn achterste. Hoezo ontzag voor de nestor van de kleedkamer – de man van wie Fischer naar eigen zeggen de discipline leerde om elke dag het krachthonk in te gaan.

Poulsen, opnieuw de strateeg op het volledig Deense middenveld van Ajax, relativeert zijn mentorrol. „We hebben vooral veel lol samen. Het is ook niet dat wij Denen samenklitten. Maar we kunnen elkaar wel helpen, praten over hoe het beter kan. Ik ben toch veertien jaar ouder dan Viktor.”

De Denen bij Ajax, zes in totaal, vormen een belangrijke minderheid in de basis met naast Fischer de middenvelders Poulsen, Schöne en de man van de 3-0 gisteren: Christian Eriksen. Linksback Nicolai Boilesen werkt aan zijn herstel, vleugelspeler Lucas Andersen (18) debuteerde vorige maand tegen FC Groningen.

„Morten Olsen [voormalig Ajax-trainer] is nu al twaalf jaar onze bondscoach en heeft in die tijd een blauwdruk neergelegd, ook bij de nationale jeugdploegen”, zegt Poulsen. „Jonge Deense spelers die bij Ajax komen herkennen al veel van de zienswijze, het aanvallend voetbal en de nadruk op balbezit.”

Fischer is na de twintigjarige Eriksen „the new thing” in Denemarken, zei oud-speler Kenneth Perez vorige maand in deze krant. De Deen, tegenwoordig assistent-trainer van Ajax A1, zag tevreden hoe de Amsterdamse club het talent op zijn zestiende voor 1,3 miljoen euro overnam van de Deense club Midtjylland. Weggekaapt voor de neus van verschillende Europese topclubs. Nooit eerder betaalde Ajax zoveel voor zo’n jonge speler.

Maar zijn debuut in de Arena, de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal augustus vorig jaar, was om snel te vergeten. Een 4-2 nederlaag, zelf geen enkele rol van betekenis. De Boer stuurde Fischer meteen terug naar de A1, waar Perez hem opving. Die ziet vooral „een denker” in zijn jonge landgenoot. „Maar wie veel denkt, twijfelt ook vaak. Viktor heeft dat soms te veel. In voetbal moet je dingen gewoon laten gebeuren.”

Zoals tegen Feyenoord dus. Bij momenten dan. „Die waren beslissend, dat is het belangrijkst”, zei Fischer te midden van de zelfkritiek over zijn spel.

De ‘denker’ moest alleen lang nadenken over de vraag of hij binnenkort bijtekent bij Ajax. „Eeeeeeuhm. Misschien.”

    • Bart Hinke