Feestelijke inauguratie Obama: dit is wat we vanavond kunnen verwachten

Een vrouw liep vanochtend met de Amerikaanse vlag door de pubieke tribune bij het Capitool in Washington. Foto AFP / Justin Sullivan

Gisteren legde hij al de officiële eed af, maar vandaag wordt Obama in het openbaar geïnaugureerd voor zijn tweede termijn als president van de VS. Om 17.30u begint het programma. Wat kunnen we wanneer verwachten?

In de Blue Room van het Witte Huis werd Obama gisteren door opperrechter John Roberts al officieel beëdigd. Maar omdat 20 januari dit jaar op een zondag viel, werd besloten de festiviteiten rond de inauguratie door te schuiven naar vandaag. Omn 17.30 uur Nederlandse tijd begint het programma op de trappen van het Capitool in Washington. Obama legt dan nogmaals de eed af, ditmaal onder het toeziend oog en luisterend oor van 600.000 tot 800.000 toeschouwers.

Obama zal bij het afleggen van de eed zijn linkerhand laten rusten op een bijbel van Abraham Lincoln en de reisbijbel van Martin Luther King. De symboliek ligt er dik bovenop. Martin Luther King sprak vijftig jaar geleden, in 1963, even verderop zijn‘I have a dream’-rede uit. En vandaag is het toevallig ook nog Martin Luther King Dag – een nationale feestdag ter herdenking van de vermoorde burgerrechtenactivist.

Bekijk hier hoe Obama de eed gisteren aflegde:

Na het afleggen van de eed volgt Obama’s inaugurele rede. Deze toespraak is voor de president het belangrijkste moment van de dag. De inaugurele rede markeert het moment dat een president duidelijk maakt wat hem bezielt en hoe hij een bevlogen leider voor het zijn land wil zijn, schrijft onze correspondent Guus Valk vandaag in NRC Handelsblad. Hij zal daarbij vermoedelijk Abraham Lincoln en Martin Luther King aanhalen, denkt Valk:

Abraham Lincoln en Martin Luther King zijn de voorbeelden van Barack Obama. Het waren mannen die, zoals Obama schreef in The Audacity of Hope, “hun leven gaven om een onvolmaakte unie te verenigen”. Obama ziet zijn verkiezing en herverkiezing als de voltooiing van een ontwikkeling die de VS hebben moeten doormaken, van een land dat vrijheid predikte terwijl het slaven hield en discrimineerde, tot een land waar de zoon van een Keniaanse vader president kan worden. Obama heeft zijn huidskleur de laatste jaren zelden meer onder de aandacht gebracht. Maar vandaag kan het een geschikt moment zijn om dat weer wel te doen. Hij bewondert Lincoln en King omdat, zoals hij eens zei, er zonder hen geen president Obama was geweest.

Foto NRCFoto NRC

Waar moeten we verder nog op letten tijdens de feestelijkheden van vandaag en morgen?

  • Bijzonder is dat Obama de homoseksuele latino-dichter Richard Blanco heeft uitgenodigd voor het het traditionele inauguratiegedicht.
  • Beyoncé sluit de beëdigingsceremonie af met het zingen van het Amerikaanse volkslied.
  • Om 20.30 uur Nederlandse tijd begint op de Pennsylvania Avenue de inaugurele parade. Vanaf 0.30 uur is het inaugurele bal waar Obama met Michelle zal verschijnen.
  • Morgen bezoekt Obama een gebedsdienst in de Nationale Kathedraal van Washington, waar deze maand besloten is voortaan ook homohuwelijken te sluiten.
    • Pim van den Dool