Extreem weer is geweken, hele land nog wel onder code geel

Automobilisten staat door het winterse weer in de file op de A13. Foto ANP / Robin Utrecht

De code oranje die het KNMI vandaag had uitgegeven voor ijzel in het zuidwesten van het land is om één uur vanmiddag ingetrokken. Code geel geldt nog wel voor het hele land. “Er kan plaatselijk nog steeds vocht aanvriezen.”

De ijzel leidde in het zuidwesten tot tal meerdere ongelukken en files. In het noorden kwam het door de sneeuw en de gladheid tot tientallen ongelukken, waarbij twee doden vielen.

In het hele land geldt nu code geel. In het zuiden en midden vanwege de kans op bevriezing van natte weggedeelten en aanvriezing van vocht, in het noorden komt daar nog sneeuwval bij die tot vannacht kan duren.

Vrijdag eerste toertocht natuurijs, na weekend dooi

De verwachtingen voor de komende dagen zijn dat het met de winterse neerslag voorlopig even is afgelopen, maar het blijft wel koud. De temperaturen komen niet boven het vriespunt en vanaf donderdag verwachthet KNMI zelfs dat het kwik richting de -10 graden daalt.

Na het weekend is er een “grote kans” op invallende dooi en kon het dus ook wel eens afgelopen zijn met de schaatspret. Komende vrijdag is er in elk geval wel een eerste toertocht op natuurijs. Het Overijsselse Blokzijl heeft dit jaar de primeur.

    • Jules Seegers