Eritrese soldaten nemen ministerie over, eisen vrijlating politieke gevangenen

Zo’n tweehonderd soldaten hebben in Eritrea het ministerie van Informatie, dat in de hoofdstad Asmara gevestigd is, omsingeld. De afvallige soldaten dwongen de staatstelevisie een verklaring uit te zenden waarin ze eisen alle politieke gevangenen vrij te laten.

Zo’n tweehonderd soldaten hebben in Eritrea het ministerie van Informatie, dat in de hoofdstad Asmara gevestigd is, omsingeld. De afvallige soldaten dwongen de staatstelevisie een verklaring uit te zenden waarin ze eisen alle politieke gevangenen vrij te laten.

De soldaten hadden twee tanks bij zich. Diplomaten uit de regio zeggen dat tegen persbureau Reuters. De staatstelevisie en -radio zijn momenteel uit de lucht.

Het ministerie is (volgens AP, dat zich weer baseert op de schrijver Léonard Vincent, die een boek over het land schreef en in contact staat met Eritrese journalisten) overgenomen door “meer dan honderd” soldaten. Zij zouden in de uitgezonden verklaring hebben gesteld dat de grondwet van 1997 vanaf nu van kracht is. Die grondwet die toen geratificeerd werd en meer democratie voorstond, is nooit volledig ingevoerd.

De informatie die nu naar buiten komt is lastig te peilen, omdat Eritrea een erg gesloten land is, zegt onze redacteur Afrika Toon Beemsterboer. Buitenlandse journalisten komen er bijna niet binnen.

“Eritrea is het Noord-Korea van Afrika. Een erg autoritair, gesloten land met een smerig regime. Mensen worden gedwongen tewerkgesteld en Eritreërs in het buitenland worden afgeperst door de ambassades. De gebeurtenissen van vandaag lijken op een staatsgreep, maar dat is niet met zekerheid te zeggen.”

De VN schatte vorig jaar dat tussen de vijf- en de tienduizend mensen om politieke redenen worden vastgehouden in Eritrea. Volgens activisten is de weerstand van soldaten tegen de eigen regering de afgelopen maanden gegroeid omdat de economische situatie almaar verslechtert.

Ook Vincent wil volgens AP niet spreken van een staatsgreep. Het is volgens hem nog niet duidelijk of het een goed georganiseerde greep naar de macht is of een impulsieve “kamikazecrash”.