Engeland eert George Orwell met eerste ‘Orwell Day’

Cover van de nieuwe 'gecensureerde' Penguin-editie die ter ere van Orwell Day vandaag uitkomt/ Foto artthreat.net

Vandaag exact 63 jaar geleden stierf de Britse schrijver Eric Arthur Blair, beter bekend als George Orwell. Aangezien hij op 25 juni van dit jaar precies 110 jaar geleden is geboren, is 21 januari 2013 uitgeroepen tot de allereerste ‘Orwell Day’, met veel interessante initiatieven tot gevolg.

Initiatiefnemers zijn de erven Orwell, The Orwell Prize en Orwells uitgever Penguin. Zij organiseren vandaag de Orwell Day, wat uit moet groeien tot een jaarlijks evenement, ‘in recognition of one of Britain’s greatest and most influential writers of the 20th century’. Dat zeggen de organisatoren in The Guardian.

Er staat veel te gebeuren. Vandaag presenteert Penguin, in hun gezaghebbende Penguin Classics-reeks, nieuwe edities van Animal Farm, Down and Out in Paris and Londen, Homage to Catalonia en Nineteen Eighty-Four. Op 26 januari begint BBC Radio 4 (Orwell was van 1941 tot 1943 werkzaam voor de British Broadcasting Company), met een heus Orwell seizoen. Op de zender zullen bewerkingen van Orwells romans te horen zijn. Ook worden er romans voorgelezen.

In Myanmar, het vroegere Burma, zal er ter ere van de Britse schrijver voor het eerst een internationaal literair festival worden georganiseerd. In 1934 verscheen Orwell Burmese Days, een roman over de teloorgang van het Brits kolonialisme. Orwell verbleef er zelf tussen 1922 en 1927. Prominenten als Timothy Garton Ash, William Dalrymple en Aung Sang Suu Kyi zullen op het Irrawaddy literary festival present zijn.

Vandaag kunnen twitterlezers treffende Orwell-quotes sturen naar #orwellquotes en #orwellday. Hier enkele voorbeelden:

Twitter avatar Droitwich1 Droitwich Library @PenguinUKBooks “He who controls the past controls the future. He who controls the present controls the past.” #orwellquotes #orwellday
Twitter avatar johne326 John Richardson The great enemy of clear language is insincerity. When there is a gap between one’s real and one’s declared aims #orwellquotes
Twitter avatar mtzrosie Martínez Avilés Rose #orwellquotes Doublethink means the power of holding two contradictory beliefs in one’s mind simultaneously, and accepting both of them.
Twitter avatar SMCoulombeau Sophie Coulombeau “Serious writers, I should say, are on the whole more vain & self-centered than journalists, though less interested in money.” #orwellquotes
Twitter avatar wesbrownwriter Wes Brown #orwellquotes #OrwellDay “Freedom is the right to tell people what they do not want to hear.”
    • Roderick Nieuwenhuis