Opinie

    • Paul Luttikhuis

Een verhit debat in Australië

This handout picture taken late on January 8, 2013 and provided by New South Wales Rural Fire Service (NSW Rural Fire Service) on January 9, 2013 shows trees burning and smoke billowing from a fire along the Princes Highway at Deans Gap in the Shoalhaven area in New South Wales. A drop in temperatures helped firefighters battling blazes across Australia on January 9 but up to 30 wildfires were still raging out of control, destroying a handful of homes and forcing people to flee. AFP PHOTO / NSW Rural Fire Service ----- EDITORS NOTE ---- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / NSW Rural Fire Service" NO MARKETING - NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS -----

Nu de ergste hitte achter de rug lijkt, ruziën de Australiërs gewoon door over de vraag of de recente bosbranden het gevolg zijn van klimaatverandering of van slecht overheidsbeleid. Het debat is zeer politiek gekleurd en kwam goed op gang toen premier Julia Gillard (van de sociaaldemocratische Labor-partij) het klimaat de schuld gaf.

Ze deed dat overigens tamelijk voorzichtig. ‘Hoewel het niet mogelijk is om een specifieke gebeurtenis aan klimaatverandering toe te schrijven – zo werkt het weer nu eenmaal niet – weten we wel zeker dat we vaker te maken zullen krijgen met extreme weerssituaties’, zei de premier, die natuurlijk heel goed weet dat deze realiteit haar omstreden invoering van belasting op CO2 onderbouwt.

De liberale oppositie vond meteen dat Gillard over de ruggen van slachtoffers van de bosbranden politiek bedreef. Een opgewonden Warren Truss noemde het ‘te simplistisch om één hittegolf aan klimaat te verbinden’. Waarop Gillards partijgenoot Peter Garrett uitlegde dat de premier dat juist niet deed.

‘[Australische] wetenschappers hebben geen direct verband gelegd tussen de hitte van de afgelopen tijd en klimaatverandering’, zei Garrett. ‘Maar in overeenstemming met de klimaatvoorspellingen, kunnen we rekenen op meer hete en droge dagen.’

Dat wordt inderdaad gestaafd door onderzoek. Uitgerekend vorige week kwam de Australische klimaatcommissie met een rapport (lees hier een opsomming van records, hier en hier nog een rapport) waarvan de belangrijkste boodschap luidt:

• The length, extent and severity of the current heatwave are unprecedented in the measurement record.
• Although Australia has always had heatwaves, hot days and bushfires, climate change is increasing the risk of more frequent and longer heatwaves and more extreme hot days, as well as exacerbating bushfire conditions.
• Climate change has contributed to making the current extreme heat conditions and bushfires worse.

Tim Flannery, hoofd van de klimaatcommissie, legt in een opiniestuk in The Age uit:

The spin matters. If Australians believe that the warming trend is over, and are suspicious of meteorological reports, they are likely to be less well prepared for extreme weather.
The evidence for an increase in such weather is clear. The CSIRO and Bureau of Meteorology have reported that Australia has experienced fewer very cold days and more very hot days than it did 50 years ago.
The current heatwave is breaking many temperature records. The nation’s hottest day occurred on Monday, January 7. For seven days in a row, from January 2-8, the average maximum temperature across Australia was above 39 degrees. And with the extreme heat has come bushfires, destruction, health problems, and disruption of infrastructure.

En Flannery concludeert:

Climate sceptics are trying to play down the significance of these events.

Blogger Miranda Devine lijkt zo’n scepticus te zijn. Ze verwijst in de Australische Telegraph de verhalen over klimaatverandering naar de prullenbak. De Australische zomers zijn nu eenmaal heet, en soms heel heet. Dat zegt nog niets over het toenemende risico op bosbranden. Dat komt volgens haar door het ellendige, door de Groenen geïnspireerde regeringsbeleid.

Devine vindt dat de regering veel te veel oog heeft voor bomen en zielige wombats. Intussen wordt vergeten dat die zogenaamde natuur ook ‘brandstof’ is voor bosbranden. De afgelopen twee zomers waren relatief koel en nat. In plaats van tijdig struikgewas weg te halen en grasland op veilige momenten gecontroleerd af te laten branden, moest ‘de natuur’ beschermd worden, schrijft Devine. En juist daardoor ontstaan de branden waardoor de natuur – en de wombats – nog veel meer te lijden hebben. Devine:

Yet, instead of facing up to their errors, the Greens conveniently blame climate change. They pretend imposing a carbon tax or destroying the coal industry will prevent bushfires, while reducing the actual fuel which powers the flames is ‘futile’.

Zou het niet zo kunnen zijn dat ze beiden gelijk hebben, Devine op de korte en de regering op de lange termijn?

Paul Luttikhuis
Blogger

Paul Luttikhuis

Buitenlandredacteur Paul Luttikhuis volgt op dit blog nieuws over klimaatverandering. Hij schrijft over sociale en economische gevolgen, over manieren waarop landen zich daarop voorbereiden, over nieuwe wetenschappelijke inzichten en over de onderhandelingen na ‘Parijs’. Regelmatig zullen gastauteurs hun licht laten schijnen op deze thema’s.

    • Paul Luttikhuis