Een prijs voor doorzetten en voor durf

Dit beeld komt uit de beste fotoserie van 2012 volgens de jury van de Zilveren Camera. Voor het eerst wint weer eens een buitenlands nieuwsonderwerp.

2012 Augustus, Syrie, Aleppo Eeen zwaargewonde jongen wordt samen na een bombardement nog bij bewustzijn binnengebracht bij een noodhospitaal, zijn lichaam zit vol met granaatscherven, terwijl hij liggend in de hal voor zijn leven vecht wordt zijn luchtpijp geopend om hem te kunnen beademen via een pomp. Deze jongen was een van de 4 overlevenden de 12 binnengebrachte burger slachtoffers, hij is later buiten bewustzijn op een pickup met andere gewonden naar de Turkse grens (60 km) vervoerd in een poging een ziekenhuis te bereiken. Het noodhospitaal is later door een bombardement verwoest. De stad Aleppo is het niets ontziende centrum geworden van de Syrische opstand, inwoners die niet weg konden, zitten opgesloten tussen de frontlinies van het Vrije Syrische leger en de dagelijkse beschietingen het regeringsleger onder leiding van president Assad. vvw

Redacteur Fotografie

‘Dat zal je altijd hebben”, zegt fotograaf Eddy van Wessel aan de telefoon. „Besluit je een keer niet naar de uitreiking te komen, word je de winnaar.”

Van Wessel, die op dit moment in Zweden aan het werk is, werd gisteren in het Fotomuseum Den Haag uitgeroepen tot de winnaar van de Zilveren Camera 2012 voor de buitenlandserie die hij maakte in Aleppo, centrum van de Syrische opstand. „Meestal krijgt een fotograaf de Zilveren Camera voor een enkel beeld”, zegt Van Wessel. „Ik heb hem nu gekregen voor een serie. Ik heb gewonnen als verhalenverteller, daar ben ik enorm blij mee.”

Van Wessel ging vorig jaar op eigen initiatief naar Syrië en maakte, onder meer in opdracht van dagblad Trouw, een indringende zwart-wit reportage over het dagelijks leven van de inwoners in Aleppo. „Het is een eigen productie waarvoor ik ook bij kranten als Stern en een Zweedse krant heb moeten aankloppen. Vroeger kreeg ik mijn opdrachten voornamelijk van Nederlandse kranten en tijdschriften. Nu richt ik mij voor financiële ondersteuning vooral op het buitenland. Ik moet uitwijken naar kranten als Le Monde of The Washington Post Magazine om mijn werk te kunnen maken.”

Ruud Visschedijk, directeur van het Nederlands Fotomuseum en voorzitter van de Zilveren Camera, noemde Van Wessel de ‘onomstreden winnaar’ van de prijs voor de beste nieuwsfoto van het jaar. „We hadden in de slotfase twee kandidaten over. De serie van Van Wessel en de foto die Elmer van der Marel maakte van een stel uitgeprocedeerde asielzoekers in een bushokje in Amsterdam”, zegt Visschedijk. „Maar er is met overtuiging gekozen voor Van Wessel. Met deze huiveringwekkende reportage uit Aleppo toont hij de totale chaos van de burgeroorlog in Syrië: burgers en militairen, vrienden en vijanden, iedereen strijdt door elkaar heen. En de gewone burger is weer het slachtoffer.”

Na zes jaar wint een fotograaf voor het eerst weer de Zilveren Camera voor een buitenlands nieuwsonderwerp. De keuze voor de serie van Aleppo plaatste Visschedijk ook nog in een bredere context. „De jury wil hiermee benadrukken hoe belangrijk het is dat fotojournalisten nog altijd op eigen initiatief op reportage gaan.”

Volgens de voorzitter kreeg de jury in de afgelopen vijf jaar beduidend minder inzendingen binnen voor de categorie Buitenland Documentair. „Van Wessel krijgt deze prijs ook vanwege zijn onafhankelijke geest en doorzettingsvermogen.”

Iets wat volgens de jury ook opgaat voor de winnaars van de ‘Canon Prijs’. Deze nieuwe prijs voor vernieuwende journalistiek ging naar het journalistenduo Robert Knoth en Antoinette de Jong voor hun project Poppy, Trails of Afghan Heroin. Zij werkten twintig jaar lang aan een multimediaal project waarbij zij de weg van de heroïne wereldwijd volgden.

Halverwege de prijsuitreiking werd fotojournalist Jeroen Oerlemans als ‘speciale gast’ op het podium geroepen. Hij vertelde over de periode van zijn gijzeling in Syrië afgelopen jaar, waarbij hij in zijn been werd geschoten.

Al met al werd op deze manier de Zilveren Camera, waar dit jaar door de sneeuw minder gasten aanwezig waren dan anders, een feestje waarbij de blik dit keer eens niet gericht was op het eigen land.

Bekijk alle winnende foto’s op zilverencamera.nl

    • Rosan Hollak