Dunner ijs

Nederland is bedekt onder een verse witte deken. Veel warmte levert die deken niet op want het blijft voorlopig zowel ’s nachts als overdag vriezen. Na nachten met lichte tot matige vorst blijft het morgen, woensdag en donderdag ook overdag min 1 tot min 5 graden.

De ijsgroei wordt belemmert door de vers gevallen sneeuw en het gebrek aan strenge nachtvorst. De verse sneeuwlaag op het ijs fungeert als een soort isolatiedeken, waardoor het ijs minder snel aangroeit. Het ijs kan in een dergelijke situatie aan de onderkant zelfs afsmelten door vermenging met het onderliggende relatief warmere water. Door de harde wind heeft het ijs rondom wakken ook flink te lijden. Doordat op meerdere plaatsen het nog relatief warme water wordt opgestuwd, zijn er zelfs wakken die groter zijn geworden.

Het hogedrukgebied boven Scandinavië komt voorlopig niet van zijn plaats. Daardoor blijft er de komende dagen een straffe oostelijke wind waaien. Koude lucht uit het oosten Europa weet dan zelfs de Britse eilanden te bereiken. Net als de afgelopen dagen worden ook veel wolken meegevoerd waardoor het met de zon tegenvalt en het ’s nachts niet tot strenge vorst komt.

Vanaf vrijdag is er meer zon en tijdens langdurige opklaringen kan het dan ’s nachts lokaal streng gaan vriezen. Dus vanaf dan ook meer kans op goed schaatsijs.