Djokovic na vijf uur tennis in kwartfinale

Serbia's Novak Djokovic celebrates his fourth round win over Switzerland's Stanislas Wawrinka at the Australian Open tennis championship in Melbourne, Australia, Sunday, Jan. 20, 2013. (AP Photo/Rob Griffith)
Serbia's Novak Djokovic celebrates his fourth round win over Switzerland's Stanislas Wawrinka at the Australian Open tennis championship in Melbourne, Australia, Sunday, Jan. 20, 2013. (AP Photo/Rob Griffith)

Nadat hij zijn tegenstander Stanislas Wawrinka een hand had gegeven, trok hij zijn shirt kapot, en schreeuwde hij het uit. Alsof Novak Djokovic net de Australian Open had gewonnen. Zo blij was de Servische nummer één van de wereld na zijn zege in de achtste finale op de Zwitserse subtopper Wawrinka. Djokovic won gisteren na een bijna vijf uur durende thriller: 1-6, 7-5, 6-4, 6-7, en 12-10.

Op zijn derde wedstrijdpunt sloeg Djokovic toe, na een prachtige lange rally van twintig slagen. De laatste slagenwisseling stond symbool voor het niveau van de wedstrijd, het was een heroïsch gevecht in Melbourne. Na afloop zei Djokovic dat de wedstrijd hem deed denken aan de finale van de Australian Open van vorig jaar. Toen versloeg hij de Spanjaard Rafael Nadal na een slopend duel van vijf uur en 53 minuten.

„Hij verdiende het eigenlijk ook om deze wedstrijd te winnen”, zei Djokovic na afloop over Wawrinka tegen persbureau AP. „Ik wil hem veel krediet geven. Hij heeft al mijn respect. Hij was de meest agressieve speler op de baan. Ik probeerde in de wedstrijd te blijven en te blijven vechten.”

Djokovic kan de eerste profspeler ooit worden die de Australian Open drie keer op rij wint. Hij heeft al achttien wedstrijden achter elkaar gewonnen op het Australische grandslamtoernooi.

De titelverdediger speelt morgen in de kwartfinales tegen de Tsjech Tomas Berdych, die de Zuid-Afrikaan Kevin Anderson versloeg. Het is de vraag hoe Djokovic zich binnn 48 uur herstelt van de zware vijfsetter in de Australische hitte.