Dijsselbloem bindt strijd aan met werkloosheid en wil nadruk op groei

Jeroen Dijsselbloem wil in de functie van eurogroepvoorzitter de strijd aangaan tegen de massale werkloosheid als gevolg van de economische crisis. Daarnaast wil hij de nadruk leggen op duurzame economische groei, zo schrijft de kandidaat-voorzitter en minister van Financiën in een brief waarin hij zijn visie uiteenzet.

DEN HAAG - Minister van Financien Jeroen Dijsselbloem komt aan op het Binnenhof voor de eerste ministerraad na het kerstreces. ANP ROBIN UTRECHT Foto ANP / Robin Utrecht

Jeroen Dijsselbloem wil in de functie van eurogroepvoorzitter de strijd aangaan tegen de massale werkloosheid als gevolg van de economische crisis. Daarnaast wil hij de nadruk leggen op duurzame economische groei, zo schrijft de kandidaat-voorzitter en minister van Financiën in een brief waarin hij zijn visie uiteenzet.

De Frankfurter Allgemeine Zeitung citeert uit de brief.

Het is vrijwel zeker dat Dijsselbloem vanavond door de andere euroministers van Financiën tot voorzitter van de eurogroep gekozen wordt. De Franse minister Pierre Moscovici lijkt zijn verzet vanochtend te hebben opgegeven.

Houdbare overheidsfinanciën hebben de hoogste prioriteit, aldus Dijsselbloem in de zes pagina’s tellende brief aan zijn ministeriële collega’s.

Fransen wilden uitruil voor Dijsselbloem

De Fransen hadden aanvankelijk problemen met Dijsselbloem, zo schrijft onze correspondent in Brussel, Caroline de Gruyter vandaag in NRC.

Dat had alles te maken met de Franse wens om gecompenseerd te worden voor deze benoeming. Dijsselbloem werd ‘ontdekt’ door de Duitsers: bondskanselier Merkel vroeg midden december al op een Europese top of haar collega’s bezwaar hadden. Sindsdien is hij hard gepusht door de Duitsers. Tijdens de eurocrisis trekt Nederland vaak samen op met Duitsland, vooral bij het propageren van begrotingsdiscipline. Daarom zien de Fransen Dijsselbloem, net als veel andere landen, als een ‘Duitse’ kandidaat. En als Duitsland in Europa wat krijgt, wil Frankrijk ook wat.

Hollande wilde dat het Europese bankentoezicht, waar eurolanden net toe hadden besloten, in Parijs werd gevestigd. De Gruyter:

Merkel zei meteen nee. De ECB, die verantwoordelijk wordt voor bankentoezicht, zit in Frankfurt. Hollandes volgende eis: Frankrijk wilde de voorzitter van dit bankentoezicht leveren. Hij had een sterke kandidaat: Danièle Nouy, de gerespecteerde secretaris-generaal van de Franse Commission Bancaire. Haar naam circuleert al langer voor hoge Europese financiële posten. Op deze tweede eis van Hollande zei Merkel ja.

    • Marije Willems