Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
In beeld

Cultuur

Winnaars van de Zilveren Camera

Voor de 64ste keer werd hij gisteren uitgereikt: de Zilveren Camera, de belangrijkste prijs voor fotojournalisten in Nederland. Grote winnaar is fotograaf Eddy van Wessel die met een foto uit de Syrische stad Aleppo de Zilveren Camera 2012 won. De foto toont een overlevende van een bombardement in een noodhospitaal en is onderdeel van een achtdelige serie over de burgeroorlog in Syrië. Van Wessel won met deze serie ook twee prijzen in de categorieën ‘buitenlands nieuws serie’ en ‘buitenlands nieuws enkel’. Na zes jaar gaat de Zilveren Camera voor het eerst weer naar een buitenlands nieuwsonderwerp. "De jury wil hiermee benadrukken hoe belangrijk het is dat fotojournalisten nog altijd op eigen initiatief op reportage gaan", aldus juryvoorzitter Ruud Visschedijk.
Winnaar in categorie Binnenlands nieuws Enkel. Uitgeprocedeerde asielzoekers die een tentenkamp hebben moeten verlaten bereiden zich na hun vrijlating uit het politiebureau voor op een koude nacht in een bushokje in Amsterdam.
Elmer van der Marel
Winnaar in categorie Binnenlands nieuws Serie. Sinds het vertrek van Job Cohen gaat het goed met de PvdA. Diederik Samsom volgt hem op. Hij wint na een sterke campagne 38 zetels en formeert een nieuwe coalitie met de VVD.
Martijn Beekman
Winnaar in de categorie Buitenland documentair. Als na Terre’Blanche straks ook Mandela sterft moeten Afrikaners volgens Gustav Müller vrezen voor hun leven. Hij leert duizenden volgelingen hoe en waarheen ze moeten vluchten.
Ilvy Njiokiktjien
Winnaar in de categorie Buitenlands nieuws Serie. De stad Aleppo is het centrum geworden van de Syrische opstand. Burgers zitten opgesloten tussen de frontlinies van het Vrije Syrische Leger en het leger van president Bashar Hafez al-Assad.
Eddy van Wessel
Winnaar in de categorie Kunst, cultuur en entertainment Enkel. Martijn Krabbé en zijn collega’s Wendy van Dijk, Angela Groothuizen en Winston Gerschtanowitz vieren dat het programma The Voice of Holland de Gouden Televizierring heeft gewonnen.
Mario Nap
Winnaar in de categorie Kunst, cultuur en entertainment Serie. Het driedaagse Festival Hongerige Wolf in het gelijknamige gehucht in Oost-Groningen brengt dans, literatuur, theater, poëzie, film en fotografie bij elkaar.
Kees van de Veen
Winnaar in de categorie Sport Enkel. Marianne Vos heeft er jaren naar uitgekeken en in Londen 140 kilometer lang weer en wind getrotseerd, maar met resultaat: ze wordt olympisch kampioen wegwielrennen.
Pim Ras
Winnaar in de categorie Sport Serie. Twaalf kilometer afzien op een voormalig Floriadeterrein annex stormbaan vol hindernissen: dat is de Mud Masters Obstacle Run in Vijfhuizen. Meer dan 4000 hardlopers doen het zichzelf aan.
Bastiaan Heus
Winnaar in de categorie Dagelijks nieuws Enkel. Plotseling noodweer in Egmond aan Zee heeft het riool doen overlopen, waardoor badgasten tegen de stroom in, een droger heenkomen moeten zien te bereiken.
Martin Mooij
Winnaar in de categorie Dagelijks nieuws Serie. Sinterklaas komt dit jaar aan in Amersfoort. Kinderen verdringen zich om een glimp van hem op te vangen. En natuurlijk om wat snoepgoed te krijgen.
Bram Petraeus
Winnaar in de categorie Binnenlands Documentair. Mila heeft het foetaal alcoholsyndroom FAS. Kinderen met FAS hebben meestal lichamelijke afwijkingen en verstandelijke beperkingen.
Allard de Witte
Dit is de winnende foto (uit een serie van 8) van de Zilveren Camera 2012. Na een bombardement in Aleppo worden twaalf burgerslachtoffers een noodhospitaal binnengebracht. Deze jongen is een van de vier overlevenden. Zijn luchtpijp is net geopend voor beademing.
Eddy van Wessel
Winnaar in de categorie Portretten Serie. Beelden uit het leven van de afgelopen jaren van de Vlaamse tweelingzusjes Kimberly en Gwendolyn.
An-Sofie Kesteleyn
Winnaar in de categorie Portretten Enkel. Kunda en Tristan zijn elkaars beste vrienden. Ze zijn 6 jaar oud en wonen in Zambia.
Linelle Deunk
Winnaar Nationale Portretprijs. Rem Koolhaas, architect en stedenbouwkundige.
Stephan Vanfleteren