Consumenten zijn iets minder somber in januari

Winkelend publiek in Den Haag.
Winkelend publiek in Den Haag. Foto ANP / Phil Nijhuis

Consumenten zijn de afgelopen maand minder somber geworden. In januari steeg het consumentenvertrouwen ten opzichte van december 2012 met vier punten naar -35. Consumenten werden vooral minder pessimistisch over het economisch klimaat, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Consumenten waren veel minder negatief over het economische klimaat in de komende twaalf maanden dan in december. Dat steeg met elf punten. Over de afgelopen twaalf maanden veranderde het oordeel niet. Ook de koopbereidheid nam wat toe. Consumenten zijn positiever over de eigen financiële situatie. Toch staan ze er nog steeds niet positief tegenover om grote aankomen te doen.

De cijfers zijn echter maar relatief: het vertrouwen is met -35 nog steeds behoorlijk laag. Het consumentenvertrouwen is belangrijk voor economisch herstel.