'Conflict N-Afrika zal decennia duren'

De groeiende dreiging van islamitische extremisten in de Sahara vraagt om een „antwoord dat jaren, zelfs decennia zal duren, en niet een paar maanden”. Dat heeft de Britse premier David Cameron gisteren gezegd. Hij sprak van een wereldwijde dreiging en beloofde een wereldwijde reactie.

Daarmee verhoogt Cameron de inzet van de strijd tegen moslimextremisme in Noord-Afrika na het gijzelingsdrama in Algerije, dat zaterdag ten einde kwam en waarbij zeker tachtig doden zijn gevallen. Hij vergeleek de situatie in Mali met die in Afghanistan. „We staan tegenover een terreurgroep van gewelddadige islamitische extremisten die banden hebben met Al-Qaeda – net zoals we deden in in Pakistan and Afghanistan.” Cameron zei wel dat er een „verschil in omvang is”.

Cameron heeft vandaag een bijeenkomst van het crisiscomité van de regering om de situatie in Algerije te bespreken. De Nationale Veiligheidsraad komt morgen bijeen om de dreiging die uitgaat van Al-Qaeda-in-de-Islamitische-Maghreb (AQIM) te bespreken.

Het doel van de Franse interventie is de „totale herovering” van Noord-Mali op islamitische extremisten, waaronder AQIM. Dat heeft de Franse minister van Defensie, Jean-Yves Le Drian, gisteren gezegd. „We zullen geen verzetshaarden overlaten”, zei hij op de Franse televisie.

Frankrijk heeft tot nu toe 2.000 militairen naar Mali gestuurd, die deze week versterking moeten krijgen van Afrikaanse troepen. Le Drian zei dat Diabaly nog niet is heroverd op de extremisten, ook al hebben die zich twee dagen geleden teruggetrokken uit de stad. Hij zei ook dat zeven Fransen die de afgelopen jaren zijn gegijzeld door de extremisten in Niger en Mali „in leven” zijn en dat er „contact is met de gijzelnemers”.