Cameron houdt Europaspeech woensdag, maar nu in Londen

Cameron houdt zijn speech woensdag dicht bij huis. Foto Reuters / Suzanne Plunkett

David Cameron houdt zijn uitgestelde Europaspeech aanstaande woensdag, maar niet in Amsterdam, maar in Londen. Dat deelt zijn kantoor zojuist mee.

Cameron stelde de speech uit door het gijzelingsdrama in Algerije.

Naar de speech van de Britse premier wordt al weken uitgekeken. Cameron ontvouwt daarin zijn plannen over de toekomst van de Britten binnen de Europese Unie. De boodschap van Cameron? Het Verenigd Koninkrijk zal afdrijven van de Europese Unie, en de complete Europese samenwerking zal falen, als de EU zich niet hervormt. Downing Street gaf vorige week al delen van de toespraak vrij.

‘Cameron wil voorkomen dat speech wéér wordt uitgesteld’

Volgens onze correspondent Titia Ketelaar is het niet opmerkelijk dat Cameron niet meer naar Nederland komt:

“Met de sneeuw hier (en in Nederland) lag dat voor de hand. Hij wil voorkomen dat de toespraak nu wéér moet worden uitgesteld. Want de speech is al gelezen door zijn ministers, een aantal invloedrijke Conservatieven, en journalisten hebben enkele passages gekregen. Langer geheim houden zou dus moeilijk zijn geweest.

Downing Street had gisteren al aangekondigd dat de toespraak deze week zou worden gehouden. Dinsdag was al geen optie nadat eerder was gebleken dat dan Frankrijk en Duitsland vieren dat ze vijftig jaar geleden het Verdrag van Vriendschap sloten, en donderdag vliegt Cameron naar Davos, waar het World Economic Forum wordt gehouden. Bleef over woensdag.”

Cameron: EU kampt met drie grote problemen

Uit delen van de toespraak blijkt dat Cameron van plan is te zeggen dat de EU kampt met drie grote problemen: de schuldencrisis in de eurozone, de gebrekkige concurrentiekracht en de afnemende steun voor de Unie in de publieke opinie, met name de Britse.

De verwachtingen in Groot-Brittannië over de uitgestelde toespraak zijn hooggespannen, onder meer omdat Cameron onder druk staat van de eurosceptici in zijn eigen Conservatieve Partij en van de UK Independence Party, die pleit voor een vertrek uit de EU. Door de toespraak in Nederland te houden, zou Cameron zich in een Britse traditie hebben geschaard. Diverse voorgangers hielden een toespraak over Europa in het buitenland. Waarom Cameron juist voor Nederland had gekozen, is niet precies bekend. Volgens sommige berichten ziet hij in Rutte een gelijkgestemde geest.

    • Marije Willems