Britse prins Harry komt weer terug uit Afghanistan - ‘ik doodde Talibaan’

Prins Harry eind oktober bij zijn Apache-helikopter.
Prins Harry eind oktober bij zijn Apache-helikopter. Foto Reuters / John Stillwell

Prins Harry keert terug uit Afghanistan, waar hij sinds september deelnam aan gevechtsmissies met Apache-helikopters. Dat heeft het Britse ministerie van Defensie bekendgemaakt.

Harry (28) was gestationeerd op Camp Bastion, de grootste Britse legerbasis in Afghanistan, in de provincie Helmand. Hij was het eerste lid van de Britse Koninklijke Familie dat actief deelnam aan de strijd sinds zijn oom prins Andrew in de Falklandoorlog vocht. Tijdens die oorlog werd Andrew ingezet als piloot.

De tweede Afghanistan-periode van de prins verliep beter dan de eerste, in 2007-2008. Toen publiceerde een tijdschrift na tien weken waar hij precies zat, waarna hij vroegtijdig weer teruggehaald werd. Dit keer gingen Britse media akkoord met geheimhouding omwille van zijn veiligheid.

Volgens de prins zelf doodde hij Talibaanstrijders in de afgelopen periode, als Apache-schutter die grondtroepen moest bijstaan.

“Yeah, so, lots of people have. … Yes, we fire when we have to, take a life to save a life, but essentially we’re more of a deterrent than anything else. If there’s people trying to do bad stuff to our guys, then we’ll take them out of the game, I suppose.”

De Talibaan lieten vlak na de aankomst van Harry in Afghanistan weten dat ze er veel aan zouden doen om de prins te ontvoeren of te doden.

    • Peter Zantingh