Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

‘Bouwbedrijf Strabag sjoemelt in Nederland met lonen’

Strabag-werknemers werken aan een weg in Düsseldorf, Duitsland.
Strabag-werknemers werken aan een weg in Düsseldorf, Duitsland. Foto EPA / Oliver Berg

Het Oostenrijkse Strabag, een van de grootste Europese bouwbedrijven, haalt in Nederland grote opdrachten in de bouw binnen door te knoeien met de loonkosten van buitenlandse werknemers, schrijft Het Financieele Dagblad vandaag. Het bedrijf werkt onder andere aan de aanleg van een spoortunnel onder Delft en aan de verbreding van de A15 in de Rotterdamse haven.

De krant bezit salarisstroken die tonen dat het bouwbedrijf via een “uiterst verdachte constructie” te weinig sociale premies voor zijn werknemers afdraagt. Het gaat om Portugese werknemers die via een dochteronderneming van Strabag, Zucotec, werken aan de aanleg van de tunnel onder Delft. Uit de loonstroken blijkt dat ze een uurloon krijgen van dertien euro, maar voor de afdracht van sociale premies in Portugal wordt een uurloon van slechts drie euro opgegeven. De arbeidskosten worden daardoor met rond de 20 procent gedrukt, wat voordelig voor het bedrijf is ten opzichte van concurrenten die wel aan de regels voldoen.

Het bedrijf werkt daar als onderaannemer van Dura Vermeer, Mobilis en CFE. Directeur van Mobilis Jan Luijten zegt tegen de krant dat er geen aanwijzingen zijn voor overtredingen en dat alles met de Nederlandse belastingdienst wordt getoetst. Strabag zegt in een reactie aan de krant geen wetten te overtreden:

“Alles gebeurt volgens de wet. Bovendien betalen wij onze werknemers beter dan veel concurrenten. Ook de accommodatie is goed geregeld. Dat weten ook de Portugese bonden.”

Strabag is met zijn 70.000 werknemers ongeveer drie keer zo groot als het Nederlandse bouwbedrijf BAM. Onder andere Rijkswaterstaat en Prorail zijn opdrachtgevers.

Deze arbeidsmarktfraude komt volgens experts veel voor in de bouw, maar komt zelden aan het licht door gebrekkig bewijs en beperkte controle. Door de massale toestroom van arbeidskrachten uit Oost- en Zuid-Europa staan de lonen in de bouw meer dan in andere sectoren onder druk. Deze week behandelt het Europese parlement een voorstel om Europese regels voor de arbeidsmarkt aan te scherpen.