Bond onderzoekt Rabobank-arts Leinders na biecht Nelissen

Nelissen namens Rabobank in een ontsnapping tijdens de Tour van 1997. Foto ANP / Ed Oudenaarden

De bekentenis van Danny Nelissen over dopinggebruik bij de Rabobankploeg in ’96 en ’97 heeft mogelijk meer gewicht dan alleen zijn persoonlijke biecht. De Belgische wielerbond KBWB stelt namelijk een onderzoek in naar ploegarts Geert Leinders.

Nelissen is de eerste renner die de veelbesproken Leinders bij naam noemt in verband met dopinggebruik. Hoewel de huidige wielercommentator niet beschuldigend sprak over de ploegarts, vat de KBWB het wel zo op.

“Het is niet zo dat ik enige euro daarin gestoken heb. Dat werd geregeld door de ploeg; door ploegarts Leinders. Ja, die diende het toe. Je moet dat natuurlijk spuiten en het is wel fijn als iemand dat bij je doet.”

Nelissen was een van de bronnen in het onthullende artikel dat NRC-sportredacteur Thijs Zonneveld zaterdag publiceerde in NRC Handelsblad. Voor de camera’s van RTL deed Nelissen openlijk zijn biecht. Leinders ontkende in het artikel ooit gebruik te hebben gemaakt van “producten of methodes die op de dopinglijst staan”.

De Belgische bond vindt dat de woorden van de oud-renner een directe beschuldiging zijn. De procureur van de disciplinaire commissie Jaak Fransen hield de berichtgeving rond Leinders al in de gaten en nu gaat de KBWB over tot actie, zo weet RTL.

Leinders vertrok in 2009 bij Rabobank en werkte daarna onder meer voor de succesformatie Sky. Daar werd hij in oktober weggestuurd na de commotie rondom zijn persoon.

    • Jules Seegers