Belgische spoorwegen komen met vervangende treinverbinding Fyra

UTRECHT - Seinen, wissels en treinen op Utrecht Centraal. ANP XTRA LEX VAN LIESHOUT Vanaf dit weekend rijden er weer intercity's tussen Roosendaal en Antwerpen. Foto ANP / Lex van Lieshout

De Belgische spoorwegmaatschappij NMBS komt met een directe treinverbinding tussen Antwerpen en Roosendaal ter vervanging van de Fyra. Dat heeft NMBS zojuist bekendgemaakt op een persconferentie. Het bedrijf geeft Fyra-producent AnsaldoBreda drie maanden de tijd om de problemen met de treinen op te lossen.

De vervangende verbinding is al vanaf komend weekend in werking.

Kan nog maanden duren voordat Fyra-treinen weer rijden

Vorige week haalden NS en de Belgische NMBS de recent in gebruik genomen Fyra-hogesnelheidstreinen uit dienst. De treinen bleken niet bestand tegen koud weer en raakten aan de onderkant beschadigd. Het kan nog maanden duren voordat de Fyra-treinen weer rijden. NS en de Belgische NMBS moeten eind januari een “plan hebben voor een alternatieve treindienst” tussen Amsterdam en Brussel, zo schreef staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur, PvdA) vandaag aan de Tweede Kamer.

Mansveld vraagt de vervoerders om een tijdelijke oplossing die “uitvoerbaar en betrouwbaar” is. Tussen Amsterdam en Breda rijden de ‘oude’ NS-treinen nog wel.

Belgen stellen Fyra-producent ultimatum

De NS stelt de producent van de treinen, het Italiaanse AnsaldoBreda, aansprakelijk en zet de bestelling van nieuwe treinen stop. NMBS geeft de producent nog drie maanden de tijd om de problemen op te lossen, anders stopt het met de Fyra-treinen.

    • Marije Willems