‘Belastende informatie opgedoken in zaak-Zorreguieta’

LEIDEN - De vader van Prinses Maxima verlaat het LUMC na een bezoek aan zijn kleindochter. Jorge Zorreguieta heeft altijd ontkend iets met misstanden tijdens de junta te maken te hebben. Foto ANP / Pieter Franken

Gegevens van een inlichtingendienst werpen mogelijk een nieuw licht op hoe het landbouwinstituut INTA, onder leiding van Jorge Zorreguieta, samenwerkte met militairen. INTA zou militairen hebben gebruikt om tegenstanders van de junta te vinden en vervolgen. Dat stelde oud-aanklager Hugo Cañon gisteren in een interview met de Argentijnse krant Página 12.

Volgens Cañón gebruikte het landbouwinstituut militairen voor de uitvoering van een crimineel plan. Hij doelt daarmee op de systematische wijze waarop ten tijde van de laatste dictatuur in Argentinië (1976-1983) tegenstanders van het regime werden opgespoord en vervolgd. Hierbij vielen duizenden doden.

Voorlopig niet vervolgd

Mensenrechtenadvocaat Rodolfo Yanzón liet begin januari weten dat hij onder meer met nieuwe getuigen wil proberen weer een zaak tegen de vader van prinses Máxima aan te spannen. Hij zou als baas van het landbouwinstituut weet hebben gehad van het afvoeren van honderden medewerkers door leger en politie. Vier van hen werden nooit meer teruggezien.

Zorreguieta, die onder dictator Jorge Videla staatssecretaris- en later minister van Landbouw was, heeft altijd ontkend iets van de verdwijningen af te weten. Volgens zowel Yanzón als onderzoeksrechter Daniel Rafecas wordt Zorreguieta voorlopig nog niet vervolgd. Rafecas stelt dat zijn zaak er een van de vele is.

Onduidelijk

Oud-aanklager Cañón is voorzitter van de Provinciale Commissie voor de Herinnering, die gegevens van onder meer de voormalige inlichtingendienst van de politie van Buenos Aires in bezit heeft. De commissie is nu betrokken bij een justitieel onderzoek naar de dienst. Welke belastende gegevens er over het landbouwinstituut en Zorreguieta bestaan is onduidelijk.

    • Jules Seegers