Eerste toertocht vrijdag in Blokzijl, en als het meezit komen er nog meer

Bijna een jaar geleden: overal in Nederland gingen schaatsers op toer zoals hier bij Ransdorp, ten noorden van Amsterdam. Foto AP / Peter Dejong

Beroerd nieuws voor de schaatsliefhebber. Laten we maar meteen met de deur in huis vallen: de ijsaangroei is dit weekend beperkt geweest en de kans op toertochten is daarmee niet bepaald gestegen. Boosdoener is, alweer, de sneeuw. Máár: vandaag bleek al dat er altijd hoop is!

UPDATE 14.05 uur: Het Overijsselse Blokzijl heeft vrijdag de primeur van de eerste schaatstoertocht op natuurijs: de Blokzijler Merentocht.

Twitter avatar IJsclubBlokzijl IJsclub Blokzijl A.s. vrijdag Blokzijler merentocht
Twitter avatar IJsclubBlokzijl IJsclub Blokzijl Blokzijler merentocht i.s.m. @IJsDwarsgracht

Coördinator natuurijs Ramon Kuipers van de KNSB stelt op schaatsen.nl dat het de afgelopen dagen niet zo koud is geweest als we dachten. “Het was vooral de gevoelstemperatuur.” De verse sneeuw van gisteren en vandaag is een behoorlijke spelbreker:

“Vooral in Midden-Nederland is het onveilig. Daar was het ijs nog lang niet betrouwbaar en door de sneeuw zijn de zwakke plekken nu al helemaal niet meer te herkennen.”

KNMI ziet temperaturen onder de -10 aankomen

Volgens weeronline.nl wordt de komende dagen veel bewolking verwacht en is de kans op strenge vorst klein: licht tot matig. Pas na woensdag lijkt de kans op strenge vorst weer wat toe te nemen. “Maar dan is de hoeveelheid bewolking alles bepalend. De kans op schaatsbaar natuurijs lijkt dus te zijn afgenomen.”

Richting volgend weekeinde zijn er bovendien tekenen van dooi. Of dit doorzet is nog maar de vraag, aldus de weersite. Het KNMI is optimistischer en ziet vanaf donderdag t/m zondag temperaturen die onder de -10 duiken. Weeronline vervloekt tevens de sneeuw maar is ook positief:

“De ijsdikte kan in principe flink groeien. Komende week kan er op een aantal plaatsen in het noorden al zo’n 7 tot 10 centimeter ijs liggen. Voorwaarde voor het houden van een toertocht is wel dat de sneeuw die gisteren en vandaag in het noorden valt van het ijs afgehaald kan worden.”

‘IJs in De Luts slechter dan slecht’

Coördinator natuurijs Kuipers ziet daar wel wat in. Hij erkent dat het vegen de ijsaangroei stimuleert, maar wijst ook op een vaak een onbedoeld neveneffect:

“Een geveegde baan kan de illusie wekken dat het hele traject veilig is. Dat zou ook best voor één schaatser zo kunnen zijn, maar niet voor duizend of tweeduizend. Die balans zoeken de ijsverenigingen.”

Voor de optimist die ondanks alle sneeuw en het uitblijven van strenge vorst op korte termijn toch nog hoopte op een Elfstedentocht, is het even op de tanden bijten. “Het ijs in De Luts ligt er slechter bij dan slecht”, zegt ijsmeester en assistent-rayonhoofd Auke Hylkema zojuist tegen de NOS.

Door de harde wind en de sneeuwval zijn er dooigaten in het ijs gekomen. Ook onder de meeste bruggen ligt geen ijs meer, meldt de omroep. “We zijn gewoon weer terug bij af”, zegt Hylkema.