agenda

(FILES) In this file picture taken on December 20, 2012 Wikileaks founder Julian Assange addresses members of the media and supporters from the window of the Ecuadorian embassy in Knightsbridge, west London. The Oxford Union on January 17, 2013 announced that Wikileaks founder Julian Assange would be addressing the Union on January 23, 2013 via videolink from the Equadorian Embassy in London where he has been granted asylum to avoid extradition to Sweden over claims of rape and sexual assault. AFP PHOTO/Leon Neal AFP

Maandag 21 januari

Inauguratie van Barack Obama als 57ste president van de Verenigde Staten. De openbare beëdigingsplechtigheid begint om half zes Nederlandse tijd. Morgen gaan Obama en vicepresident Joe Biden ter kerke in de Washington National Cathedral.

Dinsdag 22 januari

De parlementsverkiezingen vandaag in Israël zijn vooral een gevecht op rechts in het politieke spectrum. De laatste peilingen geven Likud, de partij van premier Netanyahu, en alliantiegenoot Israël Ons Huis (van de afgetreden minister van Buitenlandse Zaken, Avigdor Lieberman) tussen de 32 en 35 zetels: een verlies ten opzichte van de 42 in het oude parlement (van in totaal 120 zetels). Spannend is daarom hoe de andere rechtse en religieuze partijen het zullen doen. Voor ‘links’ valt er weinig eer te behalen, volgens de peilingen. Netanyahu zelf toont zich even vastberaden als altijd. Niet de bouw van nederzettingen is het probleem, maar Iran dat kernwapens wil maken, zei hij afgelopen weekeind tegen bezoekende Amerikaanse senatoren.

Bij het Speciaal Tribunaal voor Sierra Leone begint het hoger beroep in de zaak tegen de Liberiaanse oud-president Charles Taylor. Hij werd in april veroordeeld tot vijftig jaar celstraf wegens medeplichtigheid aan oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid. Taylor noemt zijn veroordeling een justitiële dwaling en wil vrijspraak. De aanklagers zijn ook in hoger beroep gegaan; ze hopen hem alsnog veroordeeld te krijgen tot tachtig jaar cel. Taylor (64) is het eerste oud-staatshoofd dat na de Tweede Wereldoorlog is veroordeeld voor oorlogsmisdaden.

In Londen spreekt Julian Assange, de oprichter van WikiLeaks, studenten van Oxford toe. Dat doet hij via een videoverbinding. Assange heeft zijn toevlucht gezocht in de Ecuadoriaanse ambassade in Londen. Hij heeft politiek asiel in Ecuador gekregen maar mag Groot-Brittannië niet verlaten.

De Sri-Lankese minister van Buitenlandse Zaken G.L. Peiris bezoekt India. In het buitenland groeit de bezorgdheid over het uithollen van de democratische instituties in Sri Lanka.

Woensdag 23 januari

De vertrekkende Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Hillary Clinton, verschijnt voor de buitenlandcommissie van de Senaat om te getuigen over de aanval op het Amerikaanse consulaat in Benghazi, vorig jaar september. Vier Amerikanen werden gedood, onder wie de Amerikaanse ambassadeur in Libië, Christopher Stevens. Eerder werd de hoorzitting uitgesteld wegens ziekte van Clinton.

Vandaag zijn er verkiezingen in Jordanië, maar de strijd in de kiesdistricten is er vooral een tussen kandidaten die koning Abdullah steunen. Moslimbroeders hebben daarom opgeroepen tot een boycot, zij willen echte veranderingen.

Een commissie onder voorzitterschap van de voormalige president van het Indiase Hooggerechshof, J.S. Verma, komt met aanbevelingen om de wet op verkrachting te herzien. De regering had de commissie eind vorige maand ingesteld na een geruchtmakende verkrachtingszaak, waarbij een 23-jarige vrouw in New Delhi in een rijdende bus door een groepje mannen werd verkracht en mishandeld. Ze overleed aan haar verwondingen. De regering vroeg de commissie te bekijken of verkrachtingen strenger bestraft moeten worden.

Donderdag 24 januari

Een Nepalese kolonel, Kumar Lama (46), moet voor een Britse rechtbank verschijnen. Hij wordt verdacht van het martelen van twee mensen tijdens de burgeroorlog tussen regeringstroepen en maoïstische opstandelingen in 2005. Lama, die de laatste tijd actief was bij een vredesmissie van de Verenigde Naties in Zuid-Soedan, werd op 3 januari aangehouden tijdens een bezoek aan Groot-Brittannië. Nepal heeft geprotesteerd tegen zijn aanhouding en zijn vrijlating geëist. Het conflict in Nepal, dat in 2006 eindigde, kostte 16.000 mensen het leven.

Vrijdag 25 januari.

Tweede en beslissende ronde van de presidentsverkiezingen in Tsjechië. De Tsjechen kunnen kiezen tussen de linkse populist Milos Zeman en de conservatieve diplomaat graaf Karel Schwarzenberg. Beiden haalden in de eerste ronde zo’n kwart van de stemmen. Scheidend president Vaclav Klaus heeft zich vorige week impliciet uitgesproken voor Zeman. Volgens Klaus moet zijn opvolger de Tsjechische geschiedenis in „goede en slechte tijden” aan den lijve hebben ervaren. Schwarzenberg woonde tijdens het communisme in Oostenrijk.

Zondag 27 januari

In Bulgarije wordt een referendum gehouden over de bouw van een kernenergiecentrale. Sinds de ramp in Fukushima staat het atoomprogramma ook in Bulgarije stil. Meer dan 4,3 miljoen kiesgerechtigde burgers moeten opkomen om het referendum geldig te laten zijn.