Zes levende militanten gevonden in gascomplex Algerije

Sattelietfoto van het gascomplex en de plaats In Amenas in Algerije. Foto Reuters / Astrium

Algerijnse troepen hebben zes levende militanten gevonden bij het onderzoeken van het gascomplex in Algerije waar de afgelopen dagen een gijzelingsdrama plaatsvond. Dat meldt een ingewijde aan persbureau Reuters. Ook zijn vandaag nog eens 25 lichamen gevonden waarvan niet duidelijk is of het om militanten of gijzelaars gaat.

Het dodental komt daarmee op minstens 81, zegt een beveiligingsbeambte tegen persbureau AP. De lichamen die vandaag zijn gevonden zijn in zo’n slechte staat dat ze niet meteen geïdentificeerd konden worden. De militanten die bij de gijzeling omkwamen zijn van zes verschillende nationaliteiten, maakte de Algerijnse regering vandaag bekend.

Algerijnse troepen bestormden het complex gisteren voor een nieuwe reddingspoging, vier dagen nadat islamitische opstandelingen de afgelegen fabriek in beslag namen. Er waren nog honderden Algerijnen en tientallen buitenlandse werknemers binnen. Die reddingspoging slaagde uiteindelijk, na een eerdere mislukte poging die bloedig eindigde.

Naam Belmokhtar weer genoemd in verband met gijzeling

Jihadist Mokhtar Belmokhtar heeft de gijzeling vandaag in een video in naam van al Qaeda opgeëist, beweert een Mauritaanse nieuwssite volgens persbureau Reuters. Hij riep Frankrijk op om te stoppen met hun aanvallen in Mali. “We zijn klaar om te onderhandelen met het Westen en de Algerijnse regering als zij stoppen met het bombarderen van Malinese moslims”, zo zou hij in de video hebben gezegd, die door de website niet online is gezet.

Dat hij verantwoordelijk zou zijn voor de gijzeling is echter geen verrassing - al eerder werd hij met de gijzeling in verband gebracht, schreef buitenlandredacteur Carolien Roelants deze week in NRC Handelsblad:

“In verklaringen vanuit Mauritanië stelde Belmokhtars terreurgroep Al-Muwaqqiun bi al-Dima (‘zij die met bloed ondertekenen’), ook wel bekend als de Khaled Abu al-Abbas Brigade, zich voor de gijzeling verantwoordelijk. Die is bedoeld als wraak voor de Franse militaire actie tegen de broeders in Mali en voor de Algerijnse rol daarin. Die betekende immers verraad van „het bloed van de Algerijnse martelaren die vielen in de oorlog tegen de Franse bezetting”, dat wil zeggen de traumatische Algerijnse onafhankelijkheidsoorlog, die in 1962 eindigde.”

Witte Huis wil onderzoek samen met Algerijnse regering

Het Witte Huis zei vandaag dat het met de Algerijnse regering gaat samenwerken om te begrijpen hoe de terroristische aanval op het gascomplex in de Sahara-woestijn heeft kunnen plaatsvinden. Voor zover bekend is één Amerikaan bij het drama omgekomen, meldt persbureau AP. Een adviseur van president Obama zei dat de aanval herinnert aan de dreiging van terroristen “die burgers gebruiken voor hun zieke agenda”.

‘Buitenlanders mogen Algerije niet helpen met beveiliging’

Tijdens een kort bezoek aan de gasfabriek zei de Algerijnse minister van Olie Minister Youcef Yousfi vandaag dat buitenlanders niet mogen helpen de olie-installaties van het land te beveiligen. “Dat is niet aan de orde.” De veiligheid zal worden verbeterd, zei hij. De schade aan het complex waar de gijzeling plaatsvond is volgens hem niet erg groot; het complex zou na twee dagen weer kunnen functioneren.

    • Mirjam Remie