Waarschuwing KNMI: code oranje in noordelijke provincies

HEERLEN - Strooiwagens en ander verkeer boksen op tegen de sneeuwval in Limburg vandaag. De voorspellingen voor de komende dagen zijn dat de vrieskou flink aanhoudt. Foto ANP / Marcel van Hoorn

Het KNMI heeft ook voor de noordelijke provincies code oranje afgekondigd vanwege de sneeuwval in combinatie met een harde wind. De waarschuwing geldt voor Groningen, Drenthe, Friesland en Noord-Holland. In Gelderland wordt in navolging van Noord-Brabant en Limburg gewaarschuwd voor ijzel en ijsregen, waardoor het heel glad kan zijn.

Een woordvoerder van het KNMI verwacht op korte termijn nog geen weeralarm of code rood. In de noordelijke provincies is sprake van windkracht 5 tot 6. In combinatie met de sneeuwval kan dat voor driftsneeuw en sneeuwjachten zorgen. “Het lijkt dan in principe horizontaal te sneeuwen”, legt de woordvoerder uit.

Het hele land heeft vandaag met sneeuwval te maken waardoor het plaatselijk glad kan zijn. Tot aan maandagochtend kan er gemiddeld zo’n vijf tot acht centimeter vallen, uitschieters naar tien centimeter zijn mogelijk.

Waarschuwing gold eerst alleen voor Limburg

Sinds 11.00 uur gold de waarschuwing voor extreem weer al voor Limburg. Toen nam het KNMI nog aan dat de code oranje voor ijzel tot Limbug beperkt zou blijven. Daarna gold de waarschuwing ook voor Noord-Brabant. Inmiddels is de ijzel naar het noorden getrokken.

Volgens het KNMI valt de komende uren in de provincies Limburg en het oosten van Noord Brabant ijzel en of ijsregen. Hierdoor kan het plaatselijk verraderlijk glad zijn. In het hele land is het verder plaatselijk glad door sneeuwresten en bevriezing van natte weggedeelten, met name op secundaire wegen.

Het sneeuwgebied trekt vanuit het zuiden noordwaarts over het land en bereikt in de loop van de middag het midden van het land. In de avond neemt de kans op stuifsneeuw in de provincies Noord Holland, Friesland, Groningen, Drenthe en Flevoland toe.

Aangepaste dienstregeling NS

Treinreizigers moeten ook morgen rekening houden met een aangepaste dienstregeling op het spoor heeft de NS laten weten. De aanpassingen worden in de loop van deze middag bekend. De ANWB meldde eerder al een drukke spits op de autowegen te verwachten.

    • Anouk Eigenraam