Vicepresident Joe Biden opnieuw beëdigd - Obama volgt vanavond

epa03541258 US Vice President Joe Biden delivers a speech at the United States Conference of Mayors 81st Winter Meeting at the Capitol Hilton Hotel in Washington, DC, USA, 17 January 2013. The appearance comes one day after the Obama administration released their plan to curb gun violence. EPA/JIM LO SCALZO
epa03541258 US Vice President Joe Biden delivers a speech at the United States Conference of Mayors 81st Winter Meeting at the Capitol Hilton Hotel in Washington, DC, USA, 17 January 2013. The appearance comes one day after the Obama administration released their plan to curb gun violence. EPA/JIM LO SCALZO Vicepresident Joe Biden een paar dagen geleden tijdens een conferentie. Foto ANP / Jim Lo Scalzo

Vicepresident Joe Biden is vanmiddag beëdigd voor zijn tweede termijn tijdens een kleine ceremonie in zijn residentie. President Obama volgt later vandaag.

Biden koos Sonia Sotomayor, rechter bij het Amerikaanse hooggerechtshof, om hem de eed af te nemen. Daarmee was ze de eerste hispanic die ooit de eed afnam van iemand in een dergelijk hoge functie. De vicepresident gebruikte een bijbel met een Keltisch kruis dat al sinds 1893 in zijn familie is.

Voor zowel Biden als Obama is de ceremonie vanavond een soort van generale repetitie. Beiden zullen morgen publiekelijk de eed afleggen, gevolgd door een speech van Obama. De reden is dat officieel de president op de 20e de eed moet afleggen, maar omdat vandaag een zondag is, kan het feest morgen pas plaatsvinden. NRC-correspondent Guus Valk legt het even uit via Twitter:

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Joe Biden is ingehuldigd voor zijn tweede termijn, Obama volgt later vandaag. Gebeurt in stilte, morgen wordt het voor de vorm overgedaan
Twitter avatar apjvalk Guus Valk Over Obama: inhuldiging moet over, omdat hij op 20 januari moet worden ingehuldigd, maar een feest op zondag hier niet kan. Dat wordt morgen
    • Anouk Eigenraam